ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιχειρήσεις και κορωνοϊός: Τα μέτρα στήριξης και τα κριτήρια
11/03/2020
ΠΗΓΗ: economistas.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Έως τα μεσάνυχτα επεξεργάζονταν τα συναρμόδια υπουργεία τις διατάξεις, που θα προσαρμόσουν το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στα νέα δεδομένα των κλειστών σχολείων και των δυσλειτουργιών των επιχειρήσεων.

Αυτή είναι, όμως, μόνο η αρχή, καθώς πέρα από τη θεσμοθέτηση των διευκολύνσεων σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το Δημόσιο, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός και οι δημόσιες υπηρεσίες, έρχεται και το πρώτο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που ήδη υφίστανται ή θα υποστούν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο των σημερινών πρωινών συναντήσεων του Χ. Σταϊκούρα με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, ενώ τις βασικές κατευθύνσεις των νέων παρεμβάσεων θα ανακοινώσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός.

Μετά το Eurogroup οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Οι πληροφορίες ως αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι τα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών συνηγορούν σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, καθώς όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες 1) των όρων ευελιξίας που ήδη παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας 2) των κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και κλάδους 3) της σύστασης και λειτουργίας του νέου Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει «προίκα» 25 δις ευρώ.

Στην Αθήνα η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο Μηχανισμός Παρακολούθησης, που έχει στηθεί στο ΓΛΚ, άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία από όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Στο «στρατηγείο» του ΓΛΚ έρχονται δεδομένα από:

  • Από τις τράπεζες, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που θα αποτελέσουν κρίσιμο στοιχείο για τη μέτρηση των απωλειών τζίρου ανά κλάδο. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδια πηγή δεν εξετάζεται η αλλαγή του ορίου του 30%
  • Από την ΕΡΓΑΝΗ για τις ΑΠΔ, που είναι δείκτης για τις όποιες επιπτώσεις στην απασχόληση
  • Από την ΑΑΔΕ
  • Από τα αεροδρόμια της χώρας, για την παρακολούθηση της τουριστικής κίνησης
  • Από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τις μετακινήσεις των πολιτών
  • Από δραστηριότητες με μετρήσιμα στοιχεία π.χ. εισιτήρια κινηματογράφων, θεάτρων

Το «μοντέλο Ιταλίας» εξετάζεται για επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου

Το μοντέλο Ιταλίας, για επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου άνω του 25%, είναι υπό εξέταση, ωστόσο στην παρούσα φάση μελετώνται διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων π.χ. άτοκα δάνεια, παρά φοροεκπτώσεις και φοροαπαλλαγές. Η ενεργοποίηση, πάντως, της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και η προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στην κυκλικότητα της οικονομίας- δηλαδή στην επιβράδυνση ή ύφεση της Ευρωζώνης- μπορεί να λύσει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου, που θα αποκτήσει έτσι ένα «οπλοστάσιο» ως και 2 δις ευρώ, για την απορρόφηση των κραδασμών του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ, ανοίγοντας ειδικό τομέα για τις επιπτώσεις του ιού στην παγκόσμια οικονομία και διαθέτοντας 50 δις ευρώ για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομιών, συστήνει και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Σε άρθρο των οικονομολόγων του, Vitor Gaspar και Paolo Mauro, το Ταμείο θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση των δαπανών Υγείας- και μάλιστα ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών περιθωρίων- κι από εκεί και πέρα συστήνει την επιχορήγηση μισθών π.χ. για γονικές άδειες, την καταβολή ή ενίσχυση προνοιακών και λοιπών επιδομάτων π.χ. ανεργίας, την πρόβλεψη φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών π.χ. στον τομέα του Τουρισμού.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss