ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιστολή Φορέων Φθιώτιδας προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης για τα νέα μέτρα ανάσχεσης της Πανδημίας
11/11/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

«Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας πλήττουν σοβαρά

για ακόμα μία φορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς»

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Δικαιολογημένα παράπονα και έντονο προβληματισμό στον επαγγελματικό κόσμο έχουν προκαλέσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, με τα οποία πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων, ιδίως του λιανεμπορίου της εστίασης και των υπηρεσιών.

 

Η εφαρμογή των μέτρων στην πράξη, έχει οδηγήσει σε μείωση την αγοραστικής δύναμης καθώς και του αγοραστικού κοινού, επιφέροντας σημαντική πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων οι οποίες πλέον λειτουργούν υπό το ιδιότυπο καθεστώς των «ανοικτών-κλειστών».

 

Και αυτό διότι οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα καθώς είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, γεγονός που εκτός του ότι προσθέτει μία ακόμα επιβάρυνση και επιπλέον κόστος, συνιστά παράλληλα ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση.

 

 Όλα αυτά σε μία περίοδο που πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμη μία πρόκληση: την εκρηκτική άνοδο στις τιμές πρώτων υλών και το ιδιαιτέρως αυξημένο κόστος ενέργειας που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες & κάνοντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όλων των κλάδων.

Oι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται σχεδόν καθημερινά ανατρέποντας τιμολόγια και χρεώσεις που έμεναν από χρόνια σταθερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ότι αφορά τα καύσιμα, οι τιμές τους το τελευταίο εννεάμηνο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60%.

 

Το κύμα απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων (που δυστυχώς δε φαίνεται να κοπάζει) στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, από την μεταποίηση και τις τεχνικές εργασίες μέχρι την εστίαση και τις υπηρεσίες, επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων.

 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα επιπρόσθετα μέτρα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων και οι φόβοι για νέα λουκέτα εντείνονται. Επιπλέον, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα σουπερμάρκετ και στις λαϊκές αγορές, δημιουργεί ευθέως ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος όλων των επιχειρήσεων.

 

Θεωρούμε πως η προσπάθεια για την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων καθίσταται απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την επάνοδο στην κανονικότητα.

 

Η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται να επιστρατεύσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάμψει το αίσθημα ανησυχίας που επικρατεί σε μερίδα του συνόλου, ώστε η κάλυψη του πληθυσμού να ανέρθει σε ποσοστά ικανά για να χτιστεί το τοίχος ανοσίας.

 

Ως επαγγελματικοί φορείς, από την πρώτη στιγμή, έχουμε ταχθεί υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της χρειάζεται να υιοθετήσει εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου προκειμένου να εμποδίσει την υπερμετάδοση του ιού.

 

Παράλληλα, οφείλει να εξαγγείλει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμες τις επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει να παραμείνουν ζωντανές, δημιουργώντας ταυτόχρονα μηχανισμούς ελέγχου των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα απαραίτητα για την κοινωνία και τις οικογένειες μας και τιθάσευσης του κύματος ανατιμήσεων σε ρεύμα, θέρμανση & καύσιμα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν στην πράξη, διότι επενδύουν στο διαχωρισμό της κοινωνίας και θεωρούμε πως πρέπει να αποσυρθούν.

 

Οι τοπικές οικονομίες λειτουργούν – και πρέπει να λειτουργούν – ως μοχλός ευρύτερης ανάπτυξης της κοινωνίας και όχι ως μέσο πίεσης και εξαναγκασμού. Δεν πρέπει να καταδικάσουμε το επιχειρείν ώστε να γίνει «βορά στις ορέξεις» τις πανδημίας. Είναι επιτακτική ανάγκη η επιχειρηματικότητα να αποκτήσει το δικό της «εμβόλιο» απέναντι στην υγειονομική κρίση.   

 

 

 

Για το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

 

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Κυρίτσης

 

 

 

Για την Ομοσπονδία

Επαγγελματιών Βιοτεχνών Φθιώτιδας

 

Ο Πρόεδρος

Ελευθέριος Μπράζας

Για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων

Ανατ. Στερεάς Ελλάδας

 

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σαμαράς

 

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ

 

 

 

 

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
space
velos Epistoli_Synarmodiafpourgeia_Neametra_F7777.doc

 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss