ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - Τρία βέτο από τους θεσμούς στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
24/10/2016
ΠΗΓΗ: ethnos

πατήστε για μεγέθυνση

  

Κι ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών για το νέο θεσμικό πλαίσιο που καθιερώνει τις εκτός δικαστικών αιθουσών ρυθμίσεις χρεών βιώσιμων επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών, στις προηγηθείσες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων κυριάρχησε η διχογνωμία ως προς:

1. Το ποιες καθυστερούμενες οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να «κουρευτούν» ή και να σβηστούν.

2. Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

3. Τον χρόνο διάρκειας του μηχανισμού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» το σχέδιο νόμου που ετοίμασε η ελληνική πλευρά προκρίνει τη θέση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να διαγράφονται, όταν τίθεται τέτοιο ζήτημα, μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις του οφειλέτη και όχι ΦΠΑ, ΦΜΥ καθώς και αρχικό κεφάλαιο χρεών. Στον αντίποδα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αντιτείνουν το «ψαλίδι» να πιάνει και τις προαναφερόμενες περιπτώσεις όπως και το αρχικό ποσό οφειλής. Οι δύο μεριές συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό πλαίσιο αναμένεται να προκαλέσει εστίες διαφωνίας και σε άλλα δύο σημεία, τα οποία όμως μπορούν πιο εύκολα να διευθετηθούν, όπως αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές. Το πρώτο αφορά ως προς τον χρόνο που ο οφειλέτης βρέθηκε με ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπορεί να υπαχθεί στις διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η ελληνική πλευρά στο νομοσχέδιο που έχει συντάξει αναφέρει ότι δικαίωμα υπαγωγής έχουν επιχειρήσεις κι ελεύθεροι επαγγελματίες που με την ψήφιση του νόμου είναι υπερχρεωμένες.

Εξι μήνες
Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αφορά εκείνες οι οποίες ήταν με ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη θέσπιση του πλαισίου. Το σκεπτικό τους είναι να αποκλειστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι στο άκουσμα του μηχανισμού άφησαν εσκεμμένα ανεκπλήρωτες τις υποχρεώσεις τους. Το δεύτερο σημείο διαφωνίας αφορά στον χρόνο λήξης λειτουργίας του μηχανισμού. Η ελληνική πλευρά θέλει να έχει διάρκεια δύο χρόνια, ενώ οι θεσμοί προτείνουν τον έναν χρόνο. Τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα δεν αποκλείεται να συζητηθούν τις επόμενες μέρες.

Ο νέος νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προβλέπει τη λειτουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Τα κριτήρια
Πώς θα «κόβονται» οι κακοπληρωτές

Ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος επαγγελματίας από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης θα διορίζεται ως συντονιστής της διαδικασίας. Ενώπιόν του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στην περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαβουλεύσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Κάθε οφειλέτης θα εξετάζεται στη βάση διαφανών και κοινά αποδεκτών κριτηρίων.

Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται σύμφωνα με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερων θα αξιολογείται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι δομημένος με τρόπο που θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (στρατηγικοί κακοπληρωτές) και θα επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών, κατά τα άλλα, επιχειρήσεων.

Για να διασφαλιστεί αυτό θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην Εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.). Τα κύρια κριτήρια που θα ανάβουν το «πράσινο» φως ή θα απορρίπτουν τις επιχειρήσεις από το σχέδιο εξυγίανσης, θα είναι:

Οι ισολογισμοί
Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, η επιλεξιμότητά τους θα βασίζεται στο θετικό πρόσημο των αποτελεσμάτων τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και στην αναλογία συνολικών υποχρεώσεων προς EBITDA, όπως τα οικονομικά αυτά στοιχεία απεικονίζονται στον ισολογισμό τους. Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, θα ισχύουν παρόμοιοι δείκτες, δηλαδή θετικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και ένα κριτήριο βασιζόμενο στο αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεών τους ως προς τα ως άνω αποτελέσματά τους.

 

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss