ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΦΚΑ - Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του
04/01/2017
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Τον κίνδυνο δραματικής συρρίκνωσης των εσόδων του ΟΑΕΕ, που από την 1.1.17 έχει ενσωματωθεί στο νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), προσπαθεί να «ξορκίσει» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.  Η εφαρμογή του ποσοστού 20% επί του ετήσιου εισοδήματος, που θα παρακρατείται εφεξής και θα αποδίδεται ως ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ, εκτιμάται ότι αρχικά θα αποτρέψει ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών να παραμένουν ενεργοί ασφαλισμένοι.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο νέο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης, θα κινδυνεύσει άμεσα με σοβαρές ανατροπές στο σκέλος των δαπανών, δηλαδή των συντάξεων. Όμως το υπουργείο Εργασίας έχει την απάντηση στο τεράστιο πλήθος των ελεύθερων επαγγελματιών που έως σήμερα δεν κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές. Με δεδομένο ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ευνοεί θεωρητικά όσους έχουν χαμηλά ετήσια εισοδήματα, δηλαδή λιγότερα από 7.000 ευρώ, αφού σε αυτή την περίπτωση η εισφορά για κύρια σύνταξη περιορίζεται στα 117,22 ευρώ το μήνα, εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά στο σκέλος των εσόδων.

Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν περίπου 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αρνούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Από αυτή την τεράστια «δεξαμενή» ασφαλισμένων, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει στην Ασφάλιση, αφού θα μπορεί να καταβάλλει ακόμα και ένα μέρος από τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν. Έτσι, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να επανακτήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και για τα άμεσα μέλη τους (πχ τέκνα).

Το στοιχείο αυτό, εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να διατηρηθούν τα έσοδα στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η απόφαση για δικαίωμα χορήγησης ακόμα και μέρους των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το θέμα, ειδική αναφορά πραγματοποίησε χθες η ίδια η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε ότι με τη μέθοδο του συμψηφισμού από μήνα σε μήνα, θα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να διευκολυνθούν. Μάλιστα, δεν θα κινδυνεύουν με τυχόν προσαυξήσεις και πρόστιμα στο ενδεχόμενο του συμψηφισμού. Διαβάστε επίσης:

www.dikaiologitika.gr

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss