ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Καπνός και ποτά «πρωταθλητές» των εξαγωγών το 2017
09/08/2017
ΠΗΓΗ: efsyn

πατήστε για μεγέθυνση

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι αποκαλυπτικά της δυναμικής που αναπτύσσουν στις ξένες αγορές εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο από τη συρρικνούμενη ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό 7,6% και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο η κατηγορία των μηχανημάτων εμφανίζει κάμψη, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αναπτύσσονται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς - η κατηγορία των ποτών και του καπνού σημειώνει αύξηση πάνω από 50%!

Ανά γεωγραφική περιοχή

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές, τον Ιούνιο οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν, τόσο προς τις τρίτες χώρες (+20%), όσο και προς τις χώρες της ΕΕ (6,5%). Ανάλογες επιδόσεις καταγράφονται ακόμη και μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών: τρίτες χώρες (12,7%) και προς τις χώρες της ΕΕ (9,8%).

Οι εν λόγω επιδόσεις μείωσαν το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών στο 57,7% από 60,6% τον Ιούνιο του 2016, ενώ το ποσοστό των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε στο 42,3% από 39,4%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία διαμορφώνεται στα επίπεδα του 68,3% - 31,7% κρατών μελών έναντι των τρίτων χωρών.

Ανά κλάδο

Ενδεικτικό της εκρηκτικής αύξησης είναι και η εικόνα του πίνακα με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, καθώς μόλις ένας κλάδος εμφάνισε αρνητικό πρόσημο (μηχανήματα: -7%). Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να υπεραποδίδουν, όπως τα ποτά και ο καπνός (51,3%), οι πρώτες ύλες (43,3%), τα χημικά (24,8%) και τα καύσιμα (16,9%).

Η μεγάλη αύξηση του Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των μεγεθών και σε επίπεδο εξαμήνου του έτους, καθώς πλέον μόλις 3 κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (ποτά/καπνός, ελαιόλαδο και μηχανήματα). Το ράλι της ανόδου οδηγούν τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+52,7%), οι πρώτες ύλες (+38,9%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+14,6%).

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss