ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για τις ιαματικές πηγές στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με τίτλο ''Βιώσιμη αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου''
15/09/2017
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

 

 

Την Παρασκευή 15/9/2017 πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση για τις ιαματικές πηγές στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με τίτλο «Βιώσιμη αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου».

Η Συνάντηση ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Λαμιέων - στα πλαίσια των Θερμοπυλείων 2017 - και του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας (ΔΙΑΜ) ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη στην Τσεχία, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, μέσω της Τσέχικης Πρεσβείας, με στόχο την παρουσίαση μοντέλων ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού μέσω Δήμων που εφαρμόζονται στην Τσεχία αλλά και την προσέλευση τσέχικων επενδύσεων στο Δήμο Λαμιέων. Έτσι, θα υπάρξει η δυνατότητα για πρώτη φορά να στοιχειοθετηθούν επαρκώς ρεαλιστικοί στόχοι αξιοποίησης των Ιαματικών μας πηγών, αλλά και ο τρόπος της σταδιακής επίτευξής τους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κος Α. Διαμαντάρας που ήταν μεταξύ των εισηγητών, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Ο πολυσύνθετος αυτός τουριστικός τομέας έχει έναν από τους υψηλότερους πολλαπλασιαστές στον κόσμο, καθώς με τη σωστή προσέγγιση και αξιοποίηση από πλευράς μας, θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο, υπαρκτό, εθνικό brand name.

Σημαντικό για την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη είναι τόσο η «διαφοροποίηση» όσο και η «εξειδίκευση» που μόνο μέσα από την αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών θα είναι εφικτή.

Είναι ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την αξιοποίηση των θερμών μας πηγών & να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε ο ιστορικός, φυσικός και ιαματικός πλούτος της περιοχής να μην συνεχίσει να παραμένει ανεκμετάλλευτος. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέχει το φυσικό περιβάλλον ως θερμαλιστικός τόπος δεν έχει αξιοποιηθεί μέσω της ανάπτυξης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και μιας δυναμικής ταυτότητας-επωνυμίας για τη Φθιώτιδα ως προορισμό υγείας και ευεξίας.

Η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι περισσότερες ιαματικές πηγές της περιοχής μας θεωρώ πως δεν τιμά κανέναν από εμάς.

Κύριος στόχος και μέλημα μας – και περισσότερο των ειδικών – θα πρέπει να είναι η ουσιαστική αξιοποίηση προς όφελος όλων της περιουσίας μας και όχι η παρακμή και η εικόνα αποσύνθεσης που παρατηρείται σήμερα. Σήμερα, κανείς δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό…Να επανεφεύρουμε κάτι το οποίο ήδη υπάρχει…Τα παραδείγματα είναι μπροστά μας…Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μελετήσουμε τις καλές πρακτικές.

Πολλές χώρες πωλούν τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, προσφέροντας πακέτα διακοπών, σε συνεργασία με τις αεροπορικές τους εταιρίες απευθυνόμενοι σε πελάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η δημιουργία νέας επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας γύρω από τις ιαματικές μας πηγές θεωρώ πως είναι μονόδρομος. Αν δεν διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, εμπορευματοποιώντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας, πιστεύω πως θα συζητάμε για πολλά χρόνια ακόμα χωρίς αποτέλεσμα.

Πρέπει να κινηθούμε στη λογική της εδραίωσης της επιχειρηματικής κουλτούρας συνεργασιών, με συνεργασίες μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ερευνητικών/πολιτιστικών ιδρυμάτων και λοιπών κοινωνικών φορέων, με σκοπό όλοι μαζί να αναδείξουμε και να ισχυροποιήσουμε τον ιαματικό τουρισμό ποιότητας.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει και το κράτος να προβεί στην άρση των αλληλεπικαλύψεων και στην ουσιαστική αναβάθμιση των οργανωτικών δομών και αρμοδιοτήτων της διοίκησης του τουρισμού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού Διοικητικού Πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει την αρμονική συνεργασία και τον άμεσο συντονισμό μεταξύ των φορέων του τουρισμού σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Είναι η στιγμή να τοποθετηθούμε δυνατά, επιχειρηματικά, με επαγγελματική συνείδηση και ως δυνατοί «παίκτες» να στήσουμε το δικό μας στόρι… Ένα αφήγημα που θα ξεκινά από την αρχαιότητα, τη μυθολογία, τη χρησιμότητα των ιαματικών πηγών, την ευεξία και να καταλήγει στη σύγχρονη εποχή και τον καθημερινό άνθρωπο.

Τα καλά παραδείγματα πολλά,

το «προϊόν» θείο δώρο,

τα κανάλια διανομής ανοικτά,

η διάθεση, το όραμα, η στρατηγική και η επιχειρηματικότητα είναι εδώ και περιμένουν…

Εμείς γιατί αργούμε;»

 thermopiles-21_F32379.jpg

thermopiles-28_F32399.jpg

thermopiles-6_F32330.jpg

thermopiles-8_F32353.jpg

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss