ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Για 800.000 Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες - Λίφτινγκ της ΑΑΔΕ στο έντυπο Ε3
17/11/2017
ΠΗΓΗ: dikaiologitika

πατήστε για μεγέθυνση

Την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού εντύπου Ε3 που συνοδεύει το βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και το έντυπο Ν της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων προανήγγειλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής. Στο νέο Ε3, το οποίο θα δοθεί στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, θα δίδεται έμφαση στην ακριβέστερη αποτύπωση των διαφόρων κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία επιχείρησης και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο. Ο κ. Πιτσιλής εξήγγειλε, ταυτόχρονα, αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων για προσαύξηση περιουσίας, μέσω των οποίων εξετάζεται εάν οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων είναι ή όχι σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και επιδιώκεται να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και παράνομου πλουτισμού.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στο 9ο Τax Forum, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε, ειδικότερα, ότι:

1) Βρίσκεται σε τελική φάση ο σχεδιασμός του νέου εντύπου Ε3, όπου όλοι οι επιχειρηματίες, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (σ.σ. υπολογίζονται σε περισσότερους από 800.000) δηλώνουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητές τους, προκειμένου να προσδιοριστούν τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματά τους. Το σχέδιο του νέου εντύπου θα δοθεί για παρατηρήσεις στους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς. Βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού είναι:

α) Η συγχώνευση των πινάκων είτε πρόκειται για απλογραφικά ή για διπλογραφικά βιβλία.

β) Η έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε η Φορολογική Διοίκηση να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

2) Αναμένεται νέα εγκύκλιος, με διευκρινίσεις σχετικά με το τι ακριβώς συνιστά προσαύξηση περιουσίας, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ερμηνευτικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται στους σχετικούς φορολογικούς ελέγχους, υπό το φως της νομολογίας και να υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις για δικαιότερους ελέγχους.

3) Υπεγράφη χθες εγκύκλιος με την οποία ο χρόνος αναδρομής των ανακλητικών/τροποποιητικών δηλώσεων και του δικαιώματος επιστροφής φόρων, αυξάνεται από την 3ετία στην 5ετία και εναρμονίζεται με τη σχετική - παγιωμένη πλέον -νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σχετικά με τη νέα απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων φορολογουμένων σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού δεν αναγνωρίζονται ως «συμπληρωματικά στοιχεία» μη διαθέσιμα στους φορο-ελεγκτές κατά την 5ετή περίοδο εντός της οποίας όφειλαν να ελέγξουν την ειλικρίνεια των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κι ως εκ τούτου η περίοδος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο δεν μπορεί, στις περιπτώσεις αυτές να αυξηθεί από τα 5 στα 10 έτη, οπότε χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος προ του 2011 παραγράφονται πλέον οριστικά, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο πριν οι αρμόδιες υπηρεσίες δουν το πλήρες κείμενο. Επανέλαβε ωστόσο ότι οι έλεγχοι θα ανασχεδιαστούν κι ότι σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss