ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

“Παγώνει” ο ΕΝΦΙΑ – Οι αντικειμενικές αξίες φέρνουν τα πάνω, κάτω – Το σενάριο για πλαφόν 20%
30/03/2018
ΠΗΓΗ: NEWSIT

πατήστε για μεγέθυνση

Το αλαλούμ συνεχίζεται στους φόρους των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ και όλοι οι άλλοι φόροι εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες και αυτές έχουν φέρει αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς προκύπτουν αυξήσεις ως και 60%, ποσοστό που έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.

Κάπως έτσι εξετάζονται σενάρια επί σεναρίων καθώς οι πολίτες πρώτα άκουσαν υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ύστερα για σημαντικές αλλαγές που θα μειώσουν τον φόρο για τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα και τώρα βλέπουν ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει καν όνομα και μένει ο ίδιος, το χαράτσι άλλωστε όπως και να το ονομάσεις μένει χαράτσι.

Η αλλαγή των αντικειμενικών φαίνεται ότι πρώτα απ’ όλα σκοντάφτει πάνω στο πολιτικό κόστος. Οι αυξήσεις, ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες της Αττικής, αλλά και σε τουριστικές περιοχές προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο που σκέφτεται το σενάριο να μπει πλαφόν στις αυξήσεις. Να μην ξεπεράσουν δηλαδή το 20%, ενώ ανάλογο να είναι και το πλαφόν στις μειώσεις.

Αυτό ωστόσο θα σημάνει και ανάλογη αύξηση των φόρων. Έτσι αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην υπάρξουν, ειδικά σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ μεγάλες αλλαγές. Αυτό θα προκύψει με “μαγείρεμα” στους συντελεστές του φόρου. Για να συμβεί αυτό όμως θα χρειαστεί χρόνος και έτσι η καθυστέρηση που υπάρχει στη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών στενεύει τα περιθώρια.

Έτσι φαίνεται ότι με την ανακοίνωση των αντικειμενικών τον Ιούνιο ή στην καλύτερη περίπτωση των Μάιο του 2018 δεν θα είναι δυνατό να υπάρξουν και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε οι αυξομειώσεις να μην είναι μεγάλες. Αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες για ακόμη μια χρονιά ο ΕΝΦΙΑ να μείνει στα ίδια επίπεδα. Οι πολίτες δηλαδή να πληρώσουν τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Με άλλα λόγια και για το 2018 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς την παραμικρή αλλαγή, το χαράτσι μένει, παρά τα όσα λέγονται για να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών πριν πάνε στην κάλπη…

 
 
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss