ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ωφελημένοι οι καταναλωτές από τις υπηρεσίες πληρωμών
03/06/2018
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Πρόκληση για τις τράπεζες αποτελεί η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της δεύτερης ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2). Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούν πλέον επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες πληρωμών, όπως η ελληνική Viva, να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών των πελατών τους, εφόσον αυτοί δώσουν τη δική τους έγκριση.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων που θα προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και συμβουλές για τη διαχείριση των οικονομικών ενός πελάτη, ή στατιστικά στοιχεία που θα του δείχνουν σε τι είδους αγαθά ξοδεύει τα λεφτά του. Τέτοιες υπηρεσίες προορίζονται να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένες και να συγκεντρώνουν στοιχεία όχι από έναν αλλά από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός πελάτη.

Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί να ειδοποιείται στο κινητό του αν στα μέσα του μήνα έχει ξοδέψει μεγάλο μέρος του μισθού του, να δέχεται υπομνήσεις για να αποταμιεύει ή οδηγίες για την εύρεση του πιο συμφέροντος στεγαστικού δανείου. Αυτό το νέο είδος επιχείρησης που εισάγεται με την εν λόγω ρύθμιση ονομάζεται «υπηρεσία πληροφοριών λογαριασμού». Στην πραγματικότητα, ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει τον «προσωπικό του ψηφιακό τραπεζίτη», με τον οποίο θα συναλλάσσεται, χωρίς να αλλάζει τραπεζικό λογαριασμό. Το δεύτερο εισαγόμενο είδος επιχείρησης είναι οι λεγόμενες «υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμής». Αυτές θα έχουν σκοπό την κατάργηση μεσαζόντων στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Θα δημιουργούν μια ψηφιακή «γέφυρα» μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών του καταναλωτή και του εμπόρου, ανταλλάσσοντας τις απολύτως αναγκαίες πληροφορίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με τις νέες ρυθμίσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει το πράσινο φως σε μικρότερες επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (FinTech), ώστε να κλέψουν από το μερίδιο αγοράς των συμβατικών τραπεζών. Οι τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα ανταποκριθούν στο νέο καθεστώς. Μπορούν να επιλέξουν την αδράνεια και την ελάχιστη απαιτούμενη νομική συμμόρφωση ή να μπουν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τις μικρότερες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ταυτιστούν με την εμπειρία της «ανοιχτής τραπεζικής». Μαζί με τον κανονισμό προστασίας δεδομένων GDPR, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή, έχουν, ούτως ή άλλως, να καλύψουν μεγάλο φόρτο προαπαιτουμένων.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss