ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μεσοπρόθεσμο: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες
08/06/2018
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Το νέο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό περιλαμβάνει απλοποίηση των διαδικασιών για ένταξη σε αυτόν, την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη - Σταθάκη καθώς και διευκολύνσεις για όσους οφειλέτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Επίσης, προβλέπει έκπτωση του οφειλέτη που δεν μπορεί να καταβάλει έως και τρεις δόσεις, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεούνται να παραδίδουν στοιχεία των οφειλετών εντός 30 ημερών και χωρίς επιπλέον χρέωση του οφειλέτη.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάσσονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31-12-2017, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές ομόρρυθμων και ετερόρυθμων εταίρων. Ακόμη, επεκτείνεται η προστασία του οφειλέτη από 70 ημέρες σε 90, ενώ θα αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρηο με το που πραγματοποιείται η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία.

Όσον αφορά τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, οι οφειλέτες θα μπορούν να δίνουνεξουσιοδότηση στις τράπεζες να παραδίδουν ή να δέχονται στοιχεία που αφορούν την κίνηση του λογαριασμού τους για τα τελευταία 5 έτη. Στην κρίση της τράπεζας θα είναι αν θα χορηγηθεί δικαστική προστασία έναντι του οφειλέτη, σε περίπτωση που αυτός έχει καταβάλει άλλη αίτηση στο παρελθόν. Με την καθυστέρηση πάνω από τριών δόσεων, οι οποίες μπορεί να είναι είτε συνεχόμενες είτε όχι, η τράπεζα θα αποστέλει εξώδικο στον οφειλέτη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η προστασία του οφειλέτη θα αίρεται και δεν θα είναι πια προστατευμένος από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

 

Ο οφειλέτης θα μπορεί, ακόμη, να ζητήσει από το Δημόσιο πληρωμή μέρους της δόσης εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εφόσον προβλέπεται από το σχέδιο πληρωμής. 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss