ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ευρωπαϊκά ομόλογα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
13/08/2018
ΠΗΓΗ: in.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέποντας την αδυναμία χρηματοδότησης χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης δεν έχουν εκλείψει, έχει αποφασίσει να εισάγει μία νέα αγορά ομολόγων για να κινηθεί σε δύο σημαντικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη και σημαντικότερη θα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν αυτή την στιγμή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες εξασφαλίσεις, ενώ η δεύτερη και συμπληρωματική θα είναι η χρηματοδότηση των υποδομών, ώστε να επιταχυνθούν έργα ανάπτυξης σε όλη την περιφέρεια.

Αυτή η νέα αγορά που διαμορφώνεται, τα λεγόμενα European Secure Notes θα έχει σίγουρα θετική επίπτωση και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι ήδη αποκλεισμένη από το QE και δεν θα έχει το λεγόμενο waiver για άντληση ρευστότητας, μετά την λήξη του τωρινού προγράμματος.

Τα νέα ομόλογα θα ανήκουν στην κατηγορία των καλυμμένων ομολογιών και θα έχουν διπλή εξασφάλιση, τόσο από την πλευρά του εκδότη όσο και σε αυτήν του ενεχύρου.

Με λίγα λόγια, ο εκάστοτε επενδυτής, αν οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύσουν, θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τόσο μετοχικό κομμάτι της επιχείρησης που εκδίδει το ομόλογο, όσο και το σχετικό ενέχυρο που θα έχει τεθεί για να καλύψει το ομόλογο.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναμένεται σύντομα να εκδώσει σχετική οδηγία για τον τρόπο λειτουργίας καθώς και αποτίμησης των εν λόγω ομολόγων, ώστε αφενός να υπάρχει η σωστή διαδικασία επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, αλλά και να υπάρχει σαφής συσχέτιση κινδύνου και απόδοσης.

 

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται τα νέα ομόλογα να αποτελέσουν ένα ελκυστικό προϊόν τόσο για τους επενδυτές όσο και για εταιρίες που θα θελήσουν να χρηματοδοτηθούν εντός της ΕΕ, γεγονός που θα μειώσει σταδιακά και το ρίσκο των Τραπεζών από δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα επηρεάζει πλέον την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που πρέπει να αναλύσει διεξοδικά η χώρα μας, ώστε να ενσωματώσει γρήγορα την σχετική οδηγία και μέσω του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου, να ενταχθεί ως επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο η αγορά των ESN, με την κατάλληλη και απρόσκοπτη ενημέρωση των επιχειρήσεων με στόχο την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας στην χώρα.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss