ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μάχη για τα φοροέσοδα
26/08/2018
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Μικρή υστέρηση, η οποία όμως προκύπτει από έναν συγκυριακό λόγο, που δεν θα υφίσταται -τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό- έως το τέλος Αυγούστου, παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα στο επτάμηνο. Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει στο ότι μέχρι να έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για τον έλεγχο του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για τον προγραμματισμό κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019, το Γενικό Λογιστήριο θα έχει στα χέρια του στοιχεία που να αποτυπώνουν υπέρβαση και στα φορολογικά έσοδα.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου παρατηρήθηκε μικρή υστέρηση στα έσοδα από φόρους, της τάξεως των 64 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκαν 24,380 δισ. ευρώ έναντι στόχου 24,445 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ο στόχος είχε διαμορφωθεί με την εκτίμηση ότι τον Ιούλιο θα εισπραχθεί κανονικά όχι μόνο η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων, χιλιάδες νομικά πρόσωπα έχασαν το δικαίωμα να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έξι δόσεις -από Ιούλιο έως Δεκέμβριο- και υποχρεώθηκαν να τον εξοφλήσουν σε πέντε μηνιαίες δόσεις (από Αύγουστο έως Δεκέμβριο).

Αυτή η αλλαγή αποτυπώθηκε έντονα στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, οι οποίες περιορίστηκαν στα 427 εκατ. ευρώ από 946 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Υπό αυτά τα δεδομένα, τον Αύγουστο που θα μπουν όλες οι επιχειρήσεις στη διαδικασία πληρωμής των φόρων, η «τρύπα» του επταμήνου από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων θα περιοριστεί αισθητά και τα φορολογικά έσοδα θα εμφανίσουν υπέρβαση.

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το επτάμηνο έκλεισε με μικρή υστέρηση της τάξεως των 49 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη όμως, πήγε πολύ καλά ο Ιούλιος (σ.σ. εισπράχθηκαν 163 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αναμένονταν), στοιχείο που είναι ενθαρρυντικό αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η προθεσμία για την καταβολή του φόρου έληγε με τη χώρα να είναι σοκαρισμένη από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.604 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.608 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018, και ελλείμματος 1.351 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.046 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.024 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

Υπέρβαση του στόχου

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και προ δύο εβδομάδων κατά τη γνωστοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων του επταμήνου, ανήλθαν στα 27,388 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 1,2% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν στα 26,051 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 508 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου.

Το καινούργιο στοιχείο που ανακοινώθηκε χθες έχει να κάνει με την «πηγή» προέλευσης αυτού του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο, υπέρβαση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις ακόλουθες κατηγορίες:

* Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 53 εκατ. ευρώ ή 8,4%
* Φόροι στην περιουσία κατά 39 εκατ. ευρώ ή 5,5%
* Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 81 εκατ. ευρώ ή 6,4%
ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 79 εκατ. ευρώ ή 7,5%
* ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 140 εκατ. ευρώ ή 1,9%
* Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 23 εκατ. ευρώ ή 6,8%
* Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 11 εκατ. ευρώ ή 7,2%
* Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 23 εκατ. ευρώ ή 10,4%
* Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 125 εκατ. ευρώ ή 16,8%
* Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 27 εκατ. ευρώ ή 11,0%
* Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 46 εκατ. ευρώ ή 20,1%
* Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 179 εκατ. ευρώ ή 6,4%
* Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 20 εκατ. ή 12,2%
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:
* Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 49 εκατ. ευρώ ή 1,0%
* Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 519 εκατ. ευρώ ή 54,9%
* Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 55 εκατ. ευρώ ή 4,7%
* Ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κατά 17 εκατ. ευρώ ή 0,7%
* Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 19 εκατ. ευρώ ή 1,1%
* Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 13 εκατ. ευρώ ή 5,2%

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 333 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,663 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,337 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

5,410 δισ. στα κρατικά ταμεία τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο του 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,410 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 163 εκατ. σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,321 δισ., αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 403 εκατ. ευρώ. Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Ιούλιο 2018 είναι οι κάτωθι:

α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 163 εκατ. ευρώ
β) Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 10 εκατ. ευρώ
γ) Φόροι στην περιουσία κατά 18 εκατ. ευρώ
δ) Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 54 εκατ. ευρώ
ε) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 33 εκατ. ευρώ
στ) ΦΠΑ λοιπών κατά 76 εκατ.
ζ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 10 εκατ. ευρώ
η) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 18 εκατ. ευρώ
θ) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 35 εκατ. ευρώ
ι) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 54 εκατ. ευρώ
Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Ιούλιο 2018 κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:
α) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 381 εκατ. ευρώ, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
β) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 27 εκατ. ευρώ
γ) ΦΠΑ καπνού κατά 14 εκατ. ευρώ
δ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 46 εκατ. ευρώ
ε) Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 21 εκατ. ευρώ

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 101 εκατ., σημειώνοντας μείωση κατά 410 εκατ. έναντι του μηνιαίου στόχου (511 εκατ.). Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσό επιστροφών εσόδων, ύψους 401 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 89 εκατ., μειωμένα κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss