ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο
16/10/2018
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

 Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.
 
Το κενό που υπάρχει μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) που είναι τα 8 λεπτά διεθνώς, καλύπτεται απτήν άμεση διενέργεια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (Καρ.Πα) από απλούς πολίτες (πρώτους ανταποκριτές), και το δίκτυο Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε δημόσιους χώρους (AEDs), αυτό το τρίπτυχο βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης θυμάτων Καρδιακής Ανακοπής, και για το λόγο αυτό οι διάφορες καμπάνιες για την ενημέρωση του κοινού, συνεχώς αυξάνονται, κάτι που υιοθετεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας τοποθέτησε έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (μηχάνημα το οποίο είναι κατασκευασμένο για πολίτες), προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει στην γύρω περιοχή και να βελτιώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά θυμάτων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή, το οποίο είναι στην διάθεση των πολιτών-συναλλασσόμενων επιχειρηματιών τις ώρες λειτουργίας του Επιμελητηρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι γίνονται θύματα εξωνοσοκομειακής Καρδιακής Ανακοπής. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους και αφορά κυρίως νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία. Μέχρι και σήμερα, λιγότεροι από 1 στα 10 αυτών των θυμάτων επιβιώνουν. Όπως υποστηρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, η εφαρμογή βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με την χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από το 5-10%, που είναι σήμερα, στο 60%. Σημειώνεται ότι τα πρώτα λεπτά μετά την Καρδιακή Ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση του θύματος και την ποιότητα της ζωής του. Σ’ αυτό τον πολύτιμο χρόνο δίπλα στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής θα βρεθεί ο απλός πολίτης (πρώτος ανταποκριτής). Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με την χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή για το δίκτυο πρώτων ανταποκριτών και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στους Απινιδωτές.
Κλείνοντας δίνω το μήνυμα ότι «Τα χέρια σας μπορούν να σώσουν περισσότερες ζωές»
 
Νίκος Ζιάκας
Πιστοποιημένος Ανανήπτης του
Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.)
Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Φθιώτιδας

 

        Ζιάκας Γ. Νικόλαος
    Δημοτικός Σύμβουλος 
          Δήμου Λαμιέων
Μέλος ΔΣ ΕΒΕ Φθιώτιδας 
 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
Πληροφορίες

 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss