ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Οργιάζει το λαθρεμπόριο στον καφέ μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
29/10/2018
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Έκρηξη του λαθρεμπορίου καφέ εις βάρος των νόμιμων λειτουργούντων επιχειρήσεων και πληγή στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου που είδαν την διεθνή ανταγωνιστικότητα τους να περιορίζεται έχει προκαλέσει η Επιβολή ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Καφέ. Το ΔΣ της Ένωσης συναντήθηκε με τον Αναπλ. Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα προκειμένου να τον ενημερώσουν για την κατάσταση στον κλάδο και να ζητήσουν για ακόμα μία φορά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όπως δήλωσε στο newmoney.gr ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κ. Ηλίας Παπαδόπουλος από 1/1/2017 που άρχισε να εφαρμόζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης τα λαθραία προϊόντα αφενός έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μερίδιο 10% σε μία αγορά με ετήσια κατανάλωση που υπολογίζεται στους 60.000 με 70.000 τόνους. 

Την ίδια ώρα, η νόμιμη αγορά καφέ σημείωσε πτώση που πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, ήταν γύρω στο 7%. 

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι έχει επιβληθεί ΕΦΚ στον καφέ ύψους 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο, 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, όπως επίσης και στα παρασκευάσματα καφέ. Μϊα εξέλιξη που οδήγησε σε αύξηση 26% στη λιανική τιμή του καφέ και μάλιστα στα φθηνά είδη της κατηγορίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε, ο Αναπλ. Υπουργός ενημέρωσε απ' την πλευρά του την Ένωση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Στο συνολικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την πάταξη τέτοιων φαινομένων, η Ελληνική Ένωση Καφέ ζήτησε να ενταχθεί και o καφές και δεσμεύθηκε να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η Ένωση τοποθετήθηκε και ως προς τα θεσμικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επιβάρυνση του κόστους των προϊόντων που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα των εξαγωγών του καφέ. Αναγνωρίζοντας ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι μείζονος σημασίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο.

Η συνάντηση των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με κατεύθυνση την κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ προς όφελος των καταναλωτών και επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε οι εταιρείες να λειτουργήσουν, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, με αναπτυξιακό πρόσημο για την εθνική οικονομία. Αλλά και με την κοινή διαπίστωση για ανάγκη συνέχισης του παραγωγικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της Ένωσης και της Πολιτείας.

Υπενθυμίζεται πως την Ελληνική Ένωση Καφέ, που ιδρύθηκε στις αρχές της χρονιάς, απαρτίζουν συνολικά 21 μέλη, κορυφαίοι επαγγελματίες του κλάδου, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% της αγοράς.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss