ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Στον… αέρα η πιστοποίηση 40.000 ενοικιαζομένων δωματίων με το νέο νόμο
13/02/2019
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Στον αέρα βρίσκεται η κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ριζικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ).

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης (HellasCert), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εν όψει μάλιστα της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν. Η HellasCert, είναι η Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας στον προαιρετικό και υποχρεωτικό τομέα σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ISO/IEC 17020, ISO/IEC 17021, ISO/IEC 17024, ISO/IEC 17025 και ISO/IEC 17065.

Οπως ανέφερε χθές σε σχετική παρουσίαση των θέσεων της Ενωσης για το μείζον ζήτημα της κατάταξης των καταλυμάτων ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της HellasCert Γιάννης Καραγιάννης, προ πενταετίας, με τον ν.4276/2014 θεσπίσθηκε μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και camping σε αστέρια και των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων & Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά. Η διαδικασία προέβλεπε την έκδοση των αντίστοιχων Πιστοποιητικών Κατάταξης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε), αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση των καταλυμάτων από ανεξάρτητους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί προς τούτο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), με βάση Διεθνή Πρότυπα ISO.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστεύτηκαν περί τους 33 οργανισμούς πιστοποίησης ενώ εκπαιδεύτηκαν και εγκρίθηκαν περί τους 900 εξειδικευμένους επιθεωρητές και πολυάριθμο διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, με στόχο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την διαφάνεια της διαδικασίας κατάταξης, δημιουργήθηκε στο Ξ.Ε.Ε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία αφενός εισάγονται όλα τα στοιχεία και σχέδια του προς επιθεώρηση καταλύματος και αφ' ετέρου εποπτεύεται σε πραγματικό χρόνο η διενέργεια της επιθεώρησης. Με τη διαδικασία αυτή πιστοποιήθηκε η κατάταξη περίπου 3.000 ξενοδοχείων και camping και 2.000 ενοικιαζόμενων δωματίων, επί συνόλου αντίστοιχα 9.500 και 40.000, ήτοι ποσοστό κοντά στο 10%. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, από τις 5.000 επιθεωρήσεις που έγιναν, προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ήτοι ποσοστό κοντά στο 80% χρειάστηκε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στα καταλύματά τους προκειμένου να «πιάσουν» την την κατηγορία των «κλειδιών» που είχαν επιλέξει, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της πιστοποίησης για ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Αιφνιδίως, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης και χωρίς καμία συνεννόηση με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, οι οποίοι αποτελούν την «καρδιά» του συστήματος κατάταξης, ο πρόσφατος νόμος 4582/2018, προβαίνει σε δομικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ).

«Αυτό θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα επ' αόριστόν την κατάταξη των ΕΕΔΔ, κυρίως γιατί η διεκπεραίωση της πιστοποίησής τους από τις ΠΥΤ, ακόμα και όταν εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της ύπαρξης βασικών ελλείψεων που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Θα απαιτηθεί η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώριση των καταλυμάτων και εκπαίδευση επιθεωρητών, αλλά κυρίως το εγχείρημα θα προσκρούσει στην δραματική έλλειψη προσωπικού των ΠΥΤ και την αδυναμία υπέρβασης αγκυλώσεων του Δημόσιου Τομέα (π.χ. όριο ημερών εκτός έδρας υπηρεσίας). Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής θα είναι οι επιχειρήσεις των ΕΕΔΔ να αντιμετωπίσουν θέμα νόμιμης λειτουργίας τους», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας μάλιστα ότι ο κλάδος «αιφνιδιάστηκε από το υπουργείο Τουρισμού».

«Και τούτο με την τουριστική περίοδο ante portas και την υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου κατάταξης χιλιάδων ΕΕΔΔ από μερικές δεκάδες υπαλλήλους των ΠΥΤ, ως το τέλος του 2019, δεδομένου ότι έχει δοθεί η τρίτη κατά σειρά παράταση για την ολοκληρωση των σχετικών διαδικασιών και το 90% των καταλυμάτων παραμένει έξω από τη διαδικασία κατάταξης».

Στον «αέρα» βρίσκονται και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι 33 Οργανισμοί Επιθεωρήσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προηγούμενου ν. 4276/2014, εργοδοτώντας και εκπαιδεύοντας 900 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που όπως υποστηρίζει η HellasCert συνιστά «πισωγύρισμα, η ανάθεση σε κρατικές υπηρεσίες, ελέγχων που έχουν ανατεθεί και διεκπεραιωθεί επιτυχώς από ανεξάρτητους διαπιστευμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο».

Ποια είναι η πρόταση από πλευράς των διαπιστευμένων φορέων επιθεώρησης και πιστοποίησης; «Το μη χείρον βέλτιστον... για την άρση του αδιέξοδου θα είναι, η προς έκδοση ΚΥΑ να αναθέτει τους ελέγχους κατάταξης στους ήδη διαπιστευμένους οργανισμούς επιθεωρήσεων και την έκδοση των Πιστοποιητικών κατάταξης στις ΠΥΤ, στη βάση των ελέγχων αυτών. Είναι οξύμωρο οι ίδιες, κρατικές υπηρεσίες -14 στον αριθμό σε όλη την Ελλάδα- να είναι αυτές που θα πραγματοποιούν τις πιστοποιήσεις και τους ελέγχους, πέραν του γεγονότος ότι πολλές από αυτές είναι υποστελεχωμένες». Ως προς το κόστος από τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης είναι της τάξεως των 30-40 ευρώ το χρόνο για ένα κατάλυμα 7- 10 δωματίων.

Η Ενωση τονίζει και το γεγονός ότι με τις νέες ρυθμίσεις, τα μέχρι σήμερα πιστοποιημένα με την παλαιά νομοθεσία καταλύματα τίθενται σε καθεστώς αβεβαιότητας κι επιβραβεύονται- κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική- όσοι δεν έχουν προχωρήσει με τις σχετικές διαδικασίες, ενώ, με το δεδομένο ότι οι διαδικασίες παραμένουν μπλοκαρισμένες και δεν προχωρούν υφίσταται πρόβλημα και με τις από το ΕΣΠΑ που απαιτούν ενοικιαζόμενα τουλάχιστον τριών κλειδιών.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss