ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

«Πικρό» το ποτήρι για καφέ, αναψυκτικά και χυμούς -Μένουν στον ΦΠΑ 24%
09/05/2019
ΠΗΓΗ: protothema.gr

πατήστε για μεγέθυνση

«Το φλυτζάνι» πρέπει να διαβάσουν οι πολίτες για να διαπιστώσουν τι τους «έταξε» τελικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε μεν παροχές, που την επομένη κιόλας όμως άρχισαν να διαψεύδονται. Καφές, χυμοί, αναψυκτικά παραμένουν τελικά στο 24%, ενώ «μισή» απέμεινε και η χορήγηση σύνταξης για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη πως «προτείνουμε, λοιπόν και εφαρμόζουμε άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (και) τη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%». Κάπου εκεί χάθηκε όμως η φράση «εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ» που, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο ή έπρεπε να χρησιμοποιήσει, κατά το προσχέδιο ομιλίας του.
Σε κάθε περίπτωση, η παράλειψη αυτή, δημιούργησε ευρέως την εντύπωση ότι, σερβιριζόμενα ή μη, τα ροφήματα θα μειώνονταν επίσης στο 13% ΦΠΑ, ταυτόχρονα με όλα τα τρόφιμα.


«Πικρόν ποτήριον»

Ωστόσο όταν ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και κλάδοι της εστίασης απευθύνθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τις επικείμενες αλλαγές που τους αφορούν (ταμειακές μηχανές, τιμολόγια κλπ) διαπίστωσαν με απογοήτευση ότι από την επικείμενη μείωση εξαιρούνται τα ροφήματα, ο καφές, το τσάι. Έτσι για ένα τοστ στις καφετέριες που γνωρίζουν άνθιση στα χρόνια της κρίσης, ο ΦΠΑ θα είναι μεν 13% αλλά ο καφές, ο χυμός ή το αναψυκτικό θα επιβαρύνεται με 24% στην τελική απόδειξη.

Απογοήτευση γενικότερα για την προοπτική υλοποίησής τους προκαλεί και η εξαγγελία καταβολής της λεγόμενης «μισής σύνταξης». Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως «προχωράμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης (…) που αντιστοιχεί στο λεγόμενο «δώρο Πάσχα», δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης».

Αν και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ξεδιάλυνε αμέσως ότι σε άλλους μπορεί να δοθεί ολόκληρη σύνταξη (για ποσά έως 500 ευρώ) και σε άλλους το 30% (για συντάξεις άνω των χιλίων ευρώ), η εξειδίκευση της εξαγγελίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλοί θα λάβουν… λειψή τη μισή σύνταξη. Και ειδικότερα, πέραν του ετεροχρονισμού:

- η παροχή αφορά μόνον την κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές ή άλλες παροχές

- η παροχή είναι μικρότερη από 50% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ μικτά (δηλαδή στις συντάξεις της πρώην «μεσαίας τάξης») πλήττοντας όσους εισέφεραν επί δεκαετίες περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα

- Όσοι λαμβάνουν 501 ή 601 ή 1001 ευρώ μικτή σύνταξη, θα πάρουν 30% λιγότερα (χάνουν 95 ή 143 ή και 185 ευρώ) από άλλους που έχουν 1 ευρώ μικρότερη σύνταξη.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss