ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιβράδυνση βιομηχανικής παραγωγής και πτώση στο λιανικό εμπόριο
18/05/2019
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών φέτος επαληθεύονται από τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του έτους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αγαθών, αναφέρει η Eurobank στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», που δημοσιεύθηκε χθες.

Το δελτίο καταγράφει τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως επίσης και την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και την πτώση στο λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, το δελτίο σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των εξαγωγών εμπορευμάτων –εξαιρουμένων των κατηγοριών των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών και των πλοίων, πλοιαρίων και πλωτών κατασκευών– ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,6% ή 190,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 από 7,8% ή 418,1 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Οπως υπενθυμίζει το δελτίο της τράπεζας, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πραγματικός ρυθμός μεταβολής των ελληνικών εξαγωγών εκτιμάται στο 4,7% το 2019 από 8,7% το 2018.

Ο αναλυτής δρ Στυλιανός Γώγος σημειώνει επίσης ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των εισαγωγών μειώθηκε στο 5,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019 από 7,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 283,8 εκατ. ευρώ.Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, ο δείκτης αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 1,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση ότι ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, ο οποίος μειώθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση το πρώτο δίμηνο του έτους, έχει ισχυρή θετική συσχέτιση με την ιδιωτική κατανάλωση. Επομένως, εγείρονται ερωτήματα για την επίδοση της τελευταίας.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss