ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Καταιγίδα φοροελέγχων στον κλάδο εστίασης
23/05/2019
ΠΗΓΗ: economistas.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Ο ΦΠΑ στην εστίαση- επιτέλους- επανήλθε στο 13%, τα ξενοδοχεία αναπροσαρμόζουν τις τιμές για τα «πακέτα» έχοντας, πλέον, ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν στα χέρια τους, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για τους Έλληνες καταναλωτές και τους ξένους επισκέπτες.

Από την εξαγγελία κιόλας της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης είχαν δώσει σαφές στίγμα των προθέσεων τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μείωση απλώς θα τους βοηθήσει στο να αντέξουν τα βάρη των προηγούμενων ανατιμήσεων, τα οποία απορρόφησαν. Κοινώς, το μήνυμα ήταν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την πορεία του ΦΠΑ. Όπερ και εγένετο.

Οι τιμοκατάλογοι στις επιχειρήσεις εστίασης αναπροσαρμόστηκαν ως προς το ΦΠΑ, αλλά κατά βάση οι τελικές τιμές έμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και ανατιμήσεις ελέω της αύξησης των τιμών στο χοιρινό κρέας.

Θα μεταφερθεί αυτή η εικόνα και στα φορολογικά βιβλία των επιχειρήσεων του κλάδου; Θα εμφανιστούν αυξημένοι τζίροι και κέρδη; Αυτό είναι κάτι που διερευνήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική- με εξαίρεση τις περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών, που είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού- ωστόσο έχουν την εντολή να… ξετινάξουν τις επιχειρήσεις, ειδικά εκεί που υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Από το σύνολο των 72.000 προγραμματισμένων προληπτικών ελέγχων, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της Επικράτειας ειδικά στις εξής περιπτώσεις:

- σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα
- σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης
- σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ

Το δεύτερο κύμα προβλέπει τη διενέργεια 6.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών. Και όταν μιλάμε για «στοχευμένους» ελέγχους, εννοούμε έρευνες μετά από επεξεργασία στοιχείων προηγούμενων ελέγχων είτε στις ίδιες είτε σε ομοειδείς επιχειρήσεις/δραστηριότητες.

Παράλληλα με αυτούς τους ελέγχους, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με την εμπειρία να δείχνει ότι αυτοί οι έλεγχοι αποκαλύπτουν παραβατικότητα που φτάνει ή ξεπερνάει το 60%.

Το τρίτο κύμα προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα ΔΟΥ, με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών.

Πρόκειται για τους κλασικούς ελέγχους, που αφορούν στην έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, οι οποίοι αποκτούν ιδιαίτερο ελεγκτικό ενδιαφέρον λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ και πολύ περισσότερο λόγω της διαφοράς ΦΠΑ μεταξύ φαγητού (13%) και ποτών (24%).

 

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss