ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ψηφιακή σύνταξη και 120 δόσεις: Όλες οι αλλαγές
05/08/2019
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Δύο διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή έκδοση των συντάξεων και  τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα  Ταμεία περιλαμβάνει το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο για την διοίκηση των ΟΤΑ και το άσυλο που συζητείται από σήμερα στις επιτροπές της Βουλής.

Η πρώτη διάταξη προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών. Με αυτό τον τρόπο θα ψηφιοποιούνται τα δεδομένα με στόχο την επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων.

Η δεύτερη προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου των δόσεων από το 5% στο 3% και για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία.

 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει χαρακτηρίσει τη ρύθμιση ως «τελευταία ευκαιρία» τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση.

Αναλυτικά,  με την ισχύουσα ρύθμιση προβλέπεται πως η βασική οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, κεφαλαιοποιείται την ημερομηνία υπαγωγής και  επιβαρύνεται με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο.

 

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις.Δηλαδή για έναν οφειλέτη που έχει ενταχθεί στις 120 δόσεις και θα αποπληρώσει τις οφειλές του σε βάθος 10ετίας , θα έχει μείωση κατά περίπου 18% επί της βασικής οφειλής.

 

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η διάταξη για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ που θεωρείται το πρώτο βήμα για την ψηφιακή σύνταξη.

Ειδικότερα, όπως εξήγγειλαν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων θα επιτευχθεί με τη βοήθεια της βάσης  δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος  «Μητρώο Πολιτών». Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμους και Ληξιαρχεία. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα

Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα η έκδοση της σύνταξης.

 

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο  ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργού Γιάννη Βρούτση  την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 57,76%  θα εκδίδεται ψηφιακά ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων.

Παράλληλα θα επαναλειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ , το ασφαλιστικό βιογραφικό δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss