ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

«Κλειδώνουν» οι φοροελαφρύνσεις ενόψει ΔΕΘ - Τα «σίγουρα» μέτρα και το αφορολόγητο
04/09/2019
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Με «γεμάτες» αποσκευές αναμένεται να αναχωρήσει για την συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμοστεί από το 2020 και θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

 Η κυβέρνηση θεωρώντας ότι η χώρα έχει μπει «καθαρή» στην μεταμνημονιακή περίοδο επιθυμεί οι ανακοινώσεις που θα γίνουν δια στόματος Μητσοτάκη να προκαλέσουν ουσιαστική αίσθηση στα νοικοκυριά. Το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις βουλευτών για εφαρμογή μέτρων τα οποία «κοστίζουν» αλλά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στα μεσαία νοικοκυριά, αντί του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επίσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, δεδομένες είναι οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42% και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το κόστος της νέας κλίμακας είναι υψηλό και προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος για το τι ακριβώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για την αύξηση του αφορολογήτου πέραν από 8.636 ευρώ, κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγές που ενδεχομένως να μεταφέρουν επιβαρύνσεις και κόστη σε άλλες ομάδες φορολογούμενων.

 

Στα σίγουρα μέτρα θεωρούνται η η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ωστόσο, το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Επίσης, για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%. Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα. Επίσης, φαίνεται να προκρίνονται μέτρα που έχουν μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό όπως:

1. Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. 

2. Η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.

3. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

4. Η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα εκτός από τη διατήρηση τουλάχιστον του αφορολόγητου ορίου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για όσους έχουν παιδιά, την προσαύξηση του κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα, και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ, από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss