ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εμπόριο, τουρισμός και… Δημόσιο «χτίζουν» την οικονομία
29/10/2019
ΠΗΓΗ: economistas.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Η βιομηχανία παραμένει η «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά το ότι στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών καταγράφεται σαφής υποχώρηση, προφανώς λόγω του αδυσώπητου ανταγωνισμού εξ Ανατολής. Έτσι από τα επίπεδα του 22,6% το 1998, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη καλύπτει πλέον το 19,1% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, δηλαδή της παραγωγής χωρίς την ενδιάμεση κατανάλωση. Πού βρίσκεται η Ελλάδα; Πολύ  μακρύτερα…

screenshot_20191028-221007.jpg


Το ότι η Ελλάδα δεν είναι η… Μέκκα της βιομηχανίας, δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να το γνωρίζει. Ωστόσο, μια μικρή ματιά στα συγκριτικά στοιχεία αρκεί για να αντιληφθεί κανείς κατ’ αρχάς την απόσταση από την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, ο βιομηχανικός τομέας στην Ελλάδα συμβάλλει μόλις και μετά βίας στο 15% της ΑΠΑ και στο 9,3% της απασχόλησης, μένοντας στην 4η θέση, πίσω από τις… παραδοσιακές συνταγές, δηλαδή το εμπόριο, τον τουρισμό (καταλύματα κι εστίαση), το… Δημόσιο, ακόμα και το…real estate!

screenshot_20191028-220924.jpg


Τα μεγέθη αυτά αν μη τι άλλο ενισχύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος ή μάλλον του στοιχήματος για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Επί της ουσίας, μιλάμε για μια επιδιωκόμενη στροφή από μια οικονομία υπηρεσιών, σε μια οικονομία παραγωγής. Όπως προκύπτει από το συγκριτικό τεστ με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στη βιομηχανική παραγωγή είναι η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα βρίσκεται η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

screenshot_20191028-220643.png


Το πρόβλημα είναι καταγράφεται μια γενικότερη αντίστροφη τάση στην Ευρώπη, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι η Δημόσια Διοίκηση αντιστοιχεί, πλέον, στο 18,6% της ευρωπαϊκής παραγωγής, καταγράφοντας αύξηση 1 ποσοστιαία μονάδα στην τελευταία 20ετία. Όσο για την Ελλάδα, τα σχόλια περιττεύουν, καθώς παρά το συμμάζεμα του Δημοσίου στην 9ετία των Μνημονίων, η Δημόσια Διοίκηση, η Υγεία, η Άμυνα, η Εκπαίδευση συμβάλλουν στο 20,3% της ΑΠΑ και στο 21,7% της απασχόλησης.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss