ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Από 500 έως 1000 ευρώ το μέρισμα - Που θα δοθεί
02/12/2019
ΠΗΓΗ: economistas.gr, iefimerida.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών θα κατανεμηθεί το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, όπως προανήγγειλε   ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την καταβολή του να γίνεται εφάπαξ και σε μετρητά.

Tο μέρισμα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ και θα δοθεί σε 200.000 νοικοκυριά, ενώ υπενθυμίζεται ότι θα προέλθει από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου. 

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Πού θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

Βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, το κοινωνικό μέρισμα θα κατευθυνθεί στις εξής ομάδες:

1. Στους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805 χιλιάδων ανέργων (β’ 3μηνο 2019), το 70,8%, δηλαδή 570 χιλιάδες, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες. Από αυτούς, οι 280 χιλιάδες είναι, μάλιστα, εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 4 χρόνια και είναι προφανές ότι αυτοί θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

2. Στις πολύτεκνες οικογένειες. Με βάση το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, πέρσι υποβλήθηκαν 27.304 φορολογικές δηλώσεις από πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή από οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Πόσα από αυτά τα νοικοκυριά δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ; 10.096 οικογένειες με 4 παιδιά, 2.161 οικογένειες με 5 παιδιά και 975 οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, δηλαδή συνολικά 13.232 νοικοκυριά.

3. Στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν τους ειδικούς κωδικούς 005-006 του Ε1, οι οποίοι αφορούν σε εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω, ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος γι’ αυτές τις οικογένειες, δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.

«Μαξιλάρι» ασφαλείας 200 εκατομμυρίων 

Αυτό που έγινε σαφές και στις συζητήσεις στις Επιτροπές της Βουλής, είναι ότι πέρα από την καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» την περασμένη Άνοιξη, για την οποία απαιτήθηκαν περίπου 830 εκατ. ευρώ, ο φετινός Προϋπολογισμός κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης αυξημένου κατά 10 εκατ. Ευρώ, της μείωσης της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων κατά 5%, της εξυπηρέτησης πληρωμών (μέσω Αποθεματικού) για νοσοκομεία- συγκοινωνίες και της εξόφλησης χρεών 150 εκατ. Ευρώ προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, κρίθηκε αναγκαίο να κρατηθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας τουλάχιστον 200 εκατ. Ευρώ από το υπερπλεόνασμα των περίπου 440 εκατ. Ευρώ, για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες «αβαρίες» κυρίως από την εκτέλεση του ΠΔΕ το Δεκέμβριο.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss