ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Έκθεση ΣΕΒ για τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
19/12/2019
ΠΗΓΗ: zougla.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Οι επενδύσεις στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ έως και κατά 7,7%, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε έκθεση ενόψει του βιομηχανικού συνεδρίου που πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα.

Η πρόταση του Συνδέσμου για τη χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων προβλέπει τη διάθεση δημόσιων πόρων της τάξης των 2 δισ. ευρώ, και τουλάχιστον ίση κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε το σύνολο των επενδύσεων σε ορίζοντα 4ετίας να φθάσει στα 4-6 δισ. ευρώ.

Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, προτείνεται να αξιοποιηθεί άμεσα ένα σημαντικό μέρος από τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου δεδομένου ότι περίπου 4 δισ.ευρώ αναμένεται να διατεθούν προς ΜμΕ εντός της ερχόμενης τριετίας.

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις ο ΣΕΒ ζητά άρση των επενδυτικών αντικινήτρων και της γραφειοκρατίας (π.χ. καθυστερήσεις στην αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων, κόστος ενέργειας, μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αρτιότητα υποδομών και δικτύων κλπ.), προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και συμπληρωματικά, φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. υπερ-αποσβέσεις).

«Αν η πρόταση εφαρμοστεί και διοχετευθούν στην οικονομία οι πόροι αυτοί, εκτιμάται ότι μετά από τετραετή διάρκεια εφαρμογής το ΑΕΠ θα ενισχυθεί σε ποσοστό έως 7,7%, ή κατά 16 δισ. ευρώ», υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 90% των επιχειρήσεων αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα των εξελιγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), μόλις το 48% διαθέτει στρατηγική αναβάθμισης τους, ενώ μόλις το 7,5% στοχεύει σε τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Επίσης, οι ψηφιακές δεξιότητες είναι πολύ χαμηλές (25η θέση στην ΕΕ), ενώ η έλλειψη κουλτούρας καινοτομίας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αφομοίωση νέων διαδικασιών και οργάνωσης που συνεπάγονται οι τεχνολογίες στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Τέλος, η πολιτική για τη βιομηχανία στην Περιφέρεια δεν έχει την απαιτούμενη έμφαση στη διασύνδεση της παραγωγής με ψηφιακές τεχνολογίες.

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss