ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Σαφάρι της Εφορίας για το 2020 - Σχεδιάζει πάνω από 45.000 ελέγχους
07/01/2020
ΠΗΓΗ: economistas.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι αναμένεται να διενεργηθούν το 2020 από το σύνολο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όπως προκύπτει από δύο αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα σύμφωνα με αυτές:

- Η Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) θα διενεργήσει τουλάχιστον 670 έλεγχους - έρευνες και 17.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης. Για το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 620 έλεγχοι - έρευνες και 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι αντίστοιχα.

- Οι ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως, θα διενεργήσουν 25.100 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και από αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον 75% θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Επίσης οι υπηρεσίες αυτές θα διενεργήσουν μέσα στο 2020 περί τους 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Το 2019 η σχετική απόφαση όριζε 25.000 πλήρεις και μερικούς ελέγχους και τον ίδιο αριθμό ελέγχων (2.500) για την φορολογία κεφαλαίου.

Στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής

Νωρίτερα,ο Γιώργος Παππούς έγραφε στο economistas ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα μεγάλα «ψάρια».

Πέρα από το σχεδιασμό για τις πρόσθετες φοροελαφρύνσεις που μπορεί να «τρέξουν» μέσα στο 2020 αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για σημαντικό υπερπλεόνασμα, πέρα από το στοίχημα για τον περιορισμό της «αιμορραγίας» ΦΠΑ μέσω της αύξησης των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών, η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι να «χτυπήσει» στην «πηγή» του «μαύρου» χρήματος. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου προετοιμάζει το έδαφος, «φωτογραφίζοντας» το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων αλλά και τις περιβόητες λίστες, ο χειρισμός των οποίων ομολογουμένως έχουν δυσκολέψει μετά το stop του ΣτΕ στους ελέγχους πέραν της 5ετίας.

Τα νέα στοιχεία από τη ΑΑΔΕ δείχνουν ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, είχαν αποσταλεί από τις ελεγκτικές υπηρεσίες συνολικά 1.271 μηνυτήριες αναφορές για μεγάλη φοροδιαφυγή στην Αρχή για το Ξέπλυμα, με «βάρος» πάνω από 273 εκατ. Ευρώ, ενώ στην Αρχή εκκρεμούν, πλέον, από την αρχή του 2019 άλλες 1.009 μηνυτήριες αναφορές για χρέη προς το Δημόσιο, που ξεπερνούν τα 1,717 δις ευρώ.

Το παράδειγμα των καυσίμων και των τσιγάρων

Σύμφωνα με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι απώλειες για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατη διεθνής έρευνα για το λαθρεμπόριο καπνικών εκτός του ανέδειξε την Ελλάδα σε… πρωταθλήτρια διακίνησης παράνομων τσιγάρων, υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες εσόδων σε περίπου 700 εκατ. Ευρώ και μάλιστα με τάση αυξητική. Αναμφίβολα τα μεγέθη αυτά καθιστούν εκ των πραγμάτων προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό αλλά και το κλείσιμο όλων των «κενών» στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, λίαν συντόμως θα γίνουν ανακοινώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την άλλη μεριά, ειδικά στην ΑΑΔΕ δεν παραγνωρίζουν τη σημασία της έντασης των ελέγχων στο πεδίο της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής, όπου κυρίως οι στοχευμένες έφοδοι των ελεγκτικών υπηρεσιών αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε 19.650 στοχευμένους ελέγχους των ΥΕΔΔΕ, δηλαδή σε ελέγχους όχι στα «τυφλά» αλλά μετά από επεξεργασία στοιχείων- πληροφορικών και risk analysis, τα ποσοστά παραβατικότητας έφτασαν στο 62%!

Αν και η μετάβαση στην e- εφορία θα ενισχύσει τις ελεγκτικές μεθόδους, οι φυσικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν. Πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, η ελλιπής στελέχωση των ελεγκτικών μονάδων αιχμής. Αυτήν τη στιγμή στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων υπηρετούν 126 ελεγκτές, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου άλλοι 188, στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων άλλοι 283 και στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης για τους μεγαλοοφειλέτες μόλις 88.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss