ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Κίνητρα για e-πληρωμές
19/02/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Τα «όπλα» που θα ρίξει στη «μάχη» για τη αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής μελετά το υπουργείο Οικονομικών. «Μπόνους» για συναλλαγές με ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, επιστροφή μετρητών ή ακόμα και μείωση φόρου αποτελούν κάποια από τα σενάρια που εξετάζει.

Κίνητρα για αποδείξεις

Ενώ ήδη βρίσκεται πλέον σε ισχύ το νέο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει φέτος να κάνουν πληρωμές με κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διάφορα σενάρια ώστε οι φορολογούμενοι να προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Στα κίνητρα που εξετάζονται είναι να δοθεί ένα «πριμ» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από δραστηριότητες συγκεκριμένων επαγγελματιών που καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση αυτή μελετάται οι δαπάνες αυτές να μετρούν στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο για το «χτίσιμο» του 30% επί του εισοδήματος.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που οι φοροτεχνικοί έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, ο φορολογούμενος καλύψει εγκαίρως το ποσοστό αυτό (30%) κι αν θα έχει κάποια κίνητρα για να συνεχίσει να πληρώνει «ηλεκτρονικά».

Ένα ακόμα κίνητρο που φαίνεται να μελετάται είναι η επιστροφή σε μετρητά μέρους της αξίας των συναλλαγών ή αντίστοιχη μείωση φόρου. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με τα προγράμματα «bonus» που έχουν οι τράπεζες. Έτσι η εφορία θα έχει εικόνα για τις πληρωμές που έχουν γίνει για αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και ο φορολογούμενος θα ωφεληθεί, είτε λαμβάνοντας πίσω μετρητά, είτε πληρώνοντας λιγότερο φόρο.

Νέα φορολοταρία

Ακόμα και η φορολοταρία δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ως προς την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Γι' αυτόν τον λόγο εδώ και καιρό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει δηλώσει ότι μελετώνται τροποποιήσεις ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες. Δηλαδή, να μην κερδίζουν πολλοί λίγα, αλλά λίγοι από πολλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος να μην είναι 1.000 ευρώ, αλλά μεγαλύτερο που μπορεί να φτάνει τις 3.000 - 5.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχουν ισχυρότερο κίνητρο να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Διαφημιστική καμπάνια

Διαφημιστική καμπάνια με την οποία θα καταδεικνύονται τα οφέλη από τη χρήση του πλαστικού χρήματος σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα την αναλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι για εφέτος ο στόχος είναι να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, γύρω στα 450-500 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την επίτευξη του στόχου, τόσο ως προς τα έσοδα, όσο και ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και κατά συνέπεια τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για φοροελαφρύνσεις.

naftemporiki.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss