ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αντικαπνιστικός Νόμος και Πνευματικά Δικαιώματα στην Εκδήλωση του ΕΒΕ Φθιώτιδος
20/02/2020
ΠΗΓΗ: ilamia.gr

 Δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της Φθιώτιδας  και όχι μόνον παρουσιάστηκαν  στην εκδήλωση του ΕΒΕ Φθιώτιδας  που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Αντικαπνιστικός Νόμος και Πνευματικά Δικαιώματα. Κεντρικός ομιλητής της Εκδήλωσης ήταν οπ πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

hmer1_F10878.jpg

Ο κος Καββαθάς αναφερόμενος στον Αντικαπνιστικό Νόμο αναφέρθηκε στις ενστάσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του  και στα εξαντλητικά πρόστιμα που επιβάλλονται.

 hmer2_F10914.jpg

 «Δεν διαφωνούμε επί της αρχής, διαφωνούμε με το δόγμα «αποφασίζω και διατάσσω», όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή του νόμου και δεν έχει προηγηθεί από το υπουργείο μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η ευθύνη και οι κυρώσεις μεταφέρονται  κυρίως στον επιχειρηματία,…» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Αν ένας πελάτης καπνίζει, το μόνο που μπορεί να κάνει ο επιχειρηματίας, ο οποίος από την πλευρά του έχει τηρήσει το νόμο, βάζοντας την ταμπέλα και απομακρύνοντας τα τασάκια από το χώρο,  είναι μια απλή σύσταση. Εάν ο πελάτης συνεχίσει να καπνίζει τι μπορεί  να κάνει ο επιχειρηματίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Καββαθάς . 

hmer3_F10940.jpg

Ακόμη ένα ζήτημα που θέτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είναι η ιδιαιτερότητα με τον καφέ στη χώρας μας. «Στην Ελλάδα ο καφές στις καφετέριες είναι μία διαδικασία που διαρκεί 2-3 ώρες. Στην Ευρώπη η παραμονή των καταναλωτών στα καφέ είναι πολύ μικρότερη. Παρόλα αυτά, στην Αυστρία για παράδειγμα έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι όπου επιτρέπεται το κάπνισμα μαζί με τον καφέ. Στην Ελλάδα δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο».

Για τον κ. Καββαθά σημασία έχει, ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί μέσα από καμπάνιες για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και να γίνεται αντίστοιχη ενημέρωση στα σχολεία. Ο ίδιος λέει ωστόσο, ότι στη χώρα μας η κατάσταση με το τσιγάρο έχει  βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. «Είμαστε στην εποχή με τους λιγότερους καπνιστές.  Έχει μπει στην κουλτούρα μας πια» τονίσε   ο κ. Καββαθάς.

hmer4_F11142.jpg

«Ομιχλώδες τοπίο « με τα πνευματικά δικαιώματα 

Για «ομιχλώδες τοπίο « έκανε λόγο ο κος Καββαθάς σχετικά με το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων που  ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες εδώ  και περίπου μια εικοσαετία    και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και αναψυχής  

hmer5_F11169.jpg

Μετά  την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ, που είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά τόσο στο Ελληνικό όσο και στο διεθνές ρεπερτόριο, υπάρχουν δύο οργανισμοί στην χώρα, «η Αυτοδιαχείριση» , που προϋπήρχε και έχει πάρει και δικαιώματα από το ξένο ρεπερτόριο, και η Ειδική υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης (ΕΥΕΔ).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, να καλούνται οι χρήστες να πληρώνουν σε δύο οργανισμούς για το ίδιο ρεπερτόριο, διπλασιάζοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις. Αυτό, με δεδομένη τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και την αύξηση των ανελαστικών δαπανών στα χρόνια της κρίσης, κάνει την επιβάρυνση δυσβάσταχτη για τις επιχειρήσεις, όταν μάλιστα θα πρέπει να πληρωθούν και τα συγγενικά δικαιώματα στην GEA.

Για αυτό έχουν ζητήσει από τις Κυβερνήσεις και την προηγούμενη και την τωρινή   να δημιουργηθεί ένας εισπρακτικός οργανισμός που θα εισπράττει συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, κάνοντας στη συνέχεια τη διανομή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, αλλά και να βρεθεί τρόπος ορθού χαρακτηρισμού των επιχειρήσεων, μιας και σήμερα οι Οργανισμοί Συλλογικής διαχείρισης κάνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό αυθαίρετα. 

Απαραίτητη η δημοσίευση ρεπερτορίου 

Πάντως ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολλά, μιας και παρόλο που η ανάρτηση νόμιμου αμοιβολογίου από τους δύο οργανισμούς έγινε το Νοέμβριο του 2018, δεν έχουν αναρτήσει ακόμη το ρεπερτόριο τους.

Όπως τόνισε, ο νομοθέτης δεν ζητά τους δημιουργούς, αλλά τους τίτλους των τραγουδιών, τον συνθέτη και τον ενορχηστρωτή, κάτι που δεν έχει γίνει από κανένα από τους δύο οργανισμούς.

Για αυτό και η ΓΣΕΒΕΕ ξεκίνησε δικαστικές διαδικασίες, στέλνοντας εξώδικο σε όλους τους εμπλεκόμενους, και μετά από ένα διάστημα ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων οι οργανισμοί ζήτησαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, για να βρουν κοινό τόπο για αυτά τα θέματα, σταθερά προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του νόμου. «Όταν απαιτούν, θα πρέπει και εκείνοι να έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος» υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς για να εξηγήσει πως για αυτό η ΓΣΕΒΕΕ είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από τους επαγγελματίες να πληρώσουν και τους τρεις οργανισμούς, κάτι το οποίο όμως θεωρεί δυσβάσταχτο, αν όχι αδύνατο.

Εξ αυτού του λόγου ο κ. Καββαθάς προέτρεψε τους επαγγελματίες να ζητήσουν από τους εισπράκτορες των οργανισμών το επίσημο ρεπερτόριο τους, όπως έχουν υποχρέωση. «Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα των οργανισμών και των δημιουργών που εκπροσωπούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να εισπράξουν χωρίς να έχουν αναρτήσει ρεπερτόριο, όπως έχουν υποχρέωση» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν απαλλάσσεται ο επαγγελματίας από την υποχρέωση καταβολής των δικαιωμάτων, και αν δεχτεί μήνυση από τους οργανισμούς, θα πρέπει μέσα από την τοπική Ομοσπονδία ή το επιμελητήριο του να ενημερώσει την ΓΣΕΒΕΕ για να αναλάβει την νομική του κάλυψη για τα ένδικα μέσα που πρέπει να ακολουθηθούν

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss