ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μείωση 30-50% στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων!
21/05/2020
ΠΗΓΗ: economistas.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Ο κύβος ερρίφθη κι όπως αναφέρουν πληροφορίες του economistas από το οικονομικό επιτελείο, χιλιάδες επιχειρήσεις, που βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας, θα έχουν σημαντική ελάφρυνση στα φετινά φορολογικά βάρη, καθώς η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί στο 70% ή στο 50%!

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα είναι οριζόντια, δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πτώση τζίρου, αλλά όλες οι επιχειρήσεις που θα κριθούν επιλέξιμες, θα έχουν το ίδιο ποσοστό μείωσης. Το βασικό κριτήριο, το «κλειδί», θα είναι τα στοιχεία του ΦΠΑ για το Μάιο, ενώ στις παραμέτρους που θα συνυπολογιστούν θα είναι η συνολική πτώση του τζίρου στο «μαύρο» τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου.

Ανάλογα με την εικόνα που θα σχηματίσει το οικονομικό επιτελείο από την πτώση του τζίρου, θα αποφασίσει κατ’ αρχάς ποιο θα είναι το όριο πάνω από το οποίο θα ενεργοποιείται η μείωση της προκαταβολής φόρου. Στη συνέχεια, αφού υπολογιστεί ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων, θα «κλειδώσει» το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής, που μπορεί να φτάσει ως το 50%. Όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τις επιχειρήσεις να προκαταβάλουν φόρο με βάση την περσινή τους κερδοφορία, αφού ούτως ή άλλως την επόμενη χρονιά, όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φετινής «μαύρης» χρήσης, αυτά τα ποσά θα έπρεπε να τους επιστραφούν. Σημειωτέον ότι το συνολικό προσδοκώμενο έσοδο από την προκαταβολή φόρου ανερχόταν στα 2,4 δις ευρώ.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι στα στοιχεία, που καταφτάνουν σε καθημερινή βάση στο υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες, αποτυπώνεται μια βελτίωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ειδικά στις δραστηριότητες που άνοιξαν. «Δεν επανήλθαν στα πρότερα επίπεδα, αλλά δείχνουν να επανέρχονται γρήγορα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, συμπληρώνοντας όμως ότι αυτή η εικόνα δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες για τα έσοδα, καθώς σε αυτό το διάστημα θα αποτυπωθεί η ζημιά στο ΦΠΑ από την καραντίνα του Απριλίου.

Τα σχέδια για τη β' φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Με αυτό το δεδομένο, δηλαδή το στρίμωγμα των επιχειρήσεων από άποψη ρευστότητας, το ΓΛΚ ετοιμάζει τη β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα είναι ενισχυμένη απ’ όλες τις πλευρές. Κατ’ αρχάς, από τη στιγμή που περίπου 15.000, από τις 70.000 επιχειρήσεις που δικαιούνταν κρατικό δάνειο, δεν οριστικοποίησαν το αίτημα τους, αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη φάση «περισσεύουν» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ της β’ φάσης. Πέρα, όμως, από τον αυξημένο προϋπολογισμό αυτής της β’ φάσης, αναμένεται μεγάλη διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων.

Στην α’ φάση, πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και μικρές, «κόπηκαν» καθώς δεν πληρούσαν το βασικό κριτήριο, που ήταν η πτώση του τζίρου τους το Μάρτιο. Στη β’ φάση οι ίδιες επιχειρήσεις και χιλιάδες άλλες είναι βέβαιο ότι θα περάσουν από την κρισάρα του τζίρου, καθώς θα μετρήσει ο κύκλος εργασιών του «καταραμένου» διμήνου Απριλίου- Μαΐου και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι ο αριθμός των δικαιούχων μπορεί να διπλασιαστεί.

Αυτό που τονίζουν, πάντως, σε κάθε ευκαιρία από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι ότι για να λειτουργήσουν τα χρηματοδοτικά «εργαλεία», θα πρέπει και οι τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες στα κριτήρια τους. «Το στοίχημα είναι να πέσει χρήμα στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, μεταφέροντας τον προβληματισμό των παραγωγικών φορέων και των Επιμελητηρίων, που κάνουν λόγο για αποκλεισμό χιλιάδων μικρών- κυρίως- επιχειρήσεων από το «ζεστό» χρήμα. 

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss