ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τα 3 σενάρια για τη μείωση προκαταβολής φόρου
29/06/2020
ΠΗΓΗ: economistas.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Ενα επιπλέον εμπόδιο στη μείωση της προκαταβολής φόρου δημιουργεί η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, η απόφαση στο υπουργείο Οικονομικών είναι ειλημμένη και-σύμφωνα με πληροφορίες- τον Αύγουστο «κλειδώνει» υπό προϋποθέσεις ακόμα και η μηδενική προκαταβολή!

Tο βασικό σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και παραμένει η οριζόντια μείωση της προκαταβολής ως και 50%. Ωστόσο, όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, το σενάριο αυτό αν και εξασφαλίζει ταχύτητα ως προς την εφαρμογή του, ενέχει το στοιχείο της αδικίας, καθώς με την οριζόντια μείωση οι επιχειρήσεις, που είδαν το τζίρο τους να καταρρέει, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις επιχειρήσεις που άντεξαν ή είχαν πολύ μικρότερες απώλειες. Και κάπως έτσι αναζητούνται οι εναλλακτικές λύσεις, με σαφώς υψηλότερο βαθμό τεχνικής δυσκολίας.

Το δεύτερο σενάριο κινείται στη λογική της μείωσης φόρου ανάλογα με τον ΚΑΔ των επιχειρήσεων. Η στόχευση είναι προφανής και δεν είναι άλλη από το να ελαφρυνθούν οι κλάδοι που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο «αγκάθι». Όπως αποδείχθηκε και στη φάση των μέτρων στήριξης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς το πώς δήλωσαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην εφορία τη δραστηριότητα τους, εξ ου και οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τους δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο δίκαιο και λογικό, αλλά έχει απίστευτα υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας. Στο σενάριο αυτό, η μείωση της προκαταβολής φόρου θα προκύπτει με βάση αλγόριθμο για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, δηλαδή θα υπάρχει ελάφρυνση ανά ΑΦΜ. Με δεδομένο, πάντως, ότι η πτώση τζίρου στο επίμαχο διάστημα Μαρτίου- Ιουνίου θα προκύπτει από τις δηλώσεις ΦΠΑ, γεννάται αυτομάτως ερώτημα για την ακρίβεια των στοιχείων αυτών.

Ως παραλλαγή, «παίζει» ο συνδυασμός του δευτέρου και του τρίτου σεναρίου, δηλαδή για συγκεκριμένους ΚΑΔ να προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου, που θα κυμαίνεται σε ένα εύρος π.χ. 50-70%, ανάλογα με την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Η πιθανότητα μηδενικής προκαταβολής φόρου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και η μηδενική προκαταβολή φόρου για φέτος, ειδικά για επιχειρήσεις ή κλάδους που κατέρρευσαν. Η συλλογιστική είναι απλή και «πατάει» και στους λογιστικούς κανόνες. Αφενός δεν μπορείς να ζητάς προκαταβολή φόρου από μια επιχείρηση με ζημιές γιατί την «τελειώνεις», αφετέρου την επόμενη χρονιά, αν η επιχείρηση έχει επιβιώσει, θα πρέπει να της επιστρέψεις την προκαταβολή όταν θα δηλώσει τη ζημιά.

Με δεδομένο ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από την προκαταβολή φόρου ανέρχονται σε περίπου 2,4 δισ ευρώ, το κόστος για τον Προϋπολογισμό από το «ψαλίδισμα» της, θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» τις διαδικασίες για τις εκταμιεύσεις των δανείων, σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με το «κλείσιμο» της πλατφόρμας, είχαν υποβάλει αίτηση φτηνού κρατικού δανείου 139.041 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 86.105 είναι ατομικές, δηλαδή πολύ μικρές. Σε αυτό το σημείο υπάρχει προβληματισμός, καθώς δυνητικά θα μπορούσαν να ζητήσουν κρατικό δάνειο πάνω από 200.000 ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά τεκμήριο έχουν μεγάλη δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι αν και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε έναν ακόμα γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Πρωθυπουργός. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο...

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss