ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συνδιοργάνωση τηλεδιάσκεψης του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας με τα Επιμελητήρια Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αιτωλοακαρνανίας με φορείς και επιχειρηματίες για την προώθηση της ελιάς ''Καλαμών'' στο Εξωτερικό
21/12/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Tην Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 συμμετείχαμε στην τηλεδιάσκεψη φορέων και επιχειρηματιών που συνδιοργανώσαμε από κοινού με τα Επιμελητήρια Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας & Αιτωλοακαρνανίας με θέμα την ανεύρεση λύσης στην προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμών» στο εξωτερικό. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς Π.Ε. Φθιώτιδας οι Βουλευτές του Νομού μας κ. Ιωάννης Οικονόμου, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θέμης Χειμάρας, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κα. Σοφία Αγγελοπούλου-Παπανικολάου, ο Διευθυντής του Α.Σ. Στυλίδας κ. Χρήστος Καραδήμος και ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Λιβανατών κ. Ανέστης Μαυροειδής.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής:

·       Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξαγωγή της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας «Καλαμών» που παγκοσμίως είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Τα προβλήματα συνδέθηκαν με την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) έναντι της απόφασης Αριθμ. 331/20735 του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ  648Β/28-02-2018)  για την ένταξη του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών». Η εκδίκαση της αίτησης ήταν προγραμματισμένη για τις 15/12 και αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2021.

·       Η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για την θωράκιση και προώθηση του προϊόντος.

·       Οι «ελληνοποιήσεις» του προϊόντος, οι τιμές στην αγορά και ο διεθνής ανταγωνισμός.

Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα και αποφασίστηκε:

Ø  Να συνεχιστεί η συνεργασία για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα περιλαμβάνει συνολικά το ελληνικό προϊόν, με σεβασμό στις ανάγκες τόσο των παραγωγών όσο και μεταποιητών και εμπόρων.

Ø  Να αναλάβουν δράση τα Επιμελητήρια και οι Περιφέρειες σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ανατεθεί σε ειδικούς η σύνταξη ενός χάρτη/πρότασης που θα καταγράφει τις δυνατότητες για: α) τη διεύρυνση του ΠΟΠ ή δημιουργία ΠΓΕ ώστε να κατοχυρωθεί το προϊόν και να θωρακιστεί παγκοσμίως και β) τη χάραξη στρατηγικής και τακτικής για την προώθηση του προϊόντος και τη στήριξη των παραγωγών, μεταποιητών και εξαγωγέων/εμπόρων για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας στηρίζει έμπρακτα αυτή την συλλογική προσπάθεια για την οριστική επίλυση του τόσο σοβαρού για την ελληνική οικονομία θέματος με δεδομένο ότι η Φθιώτιδα συμμετέχει  στην εγχώρια παραγωγή ελιάς Καλαμών με ποσοστό 18 %.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss