ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ποια μέτρα θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας
19/03/2021
ΠΗΓΗ: imerisia.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Tα «πολεμοφόδια» που θα ρίξει στην αγορά για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας έως τον Μάιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα. Τα περισσότερα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο, ενώ προβλέπεται η στοχευμένη παράταση των αναστολών συμβάσεων και των μηδενικών ενοικίων για δύο μήνες ακόμα.

 

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τον Ιούνιο να λειτουργούν πλήρως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και να μη χρειαστεί η περαιτέρω συνέχιση των μέτρων. Βασικός προσανατολισμός των παρεμβάσεων σε αυτή τη φάση είναι να αποτραπούν λουκέτα και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, και για αυτόν τον λόγο από τον επόμενο μήνα θα γίνουν περισσότερο στοχευμένες ώστε να καλύψουν αυτούς που πραγματικά επλήγησαν από την πανδημία και κινδυνεύουν να κλείσουν, αλλά έχουν προοπτικές επιβίωσης μακροπρόθεσμα. Άλλωστε η πίεση που ασκείται στον προϋπολογισμό δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές.

Διευκόλυνση της επανεκκίνησης

«Θα χρειαστεί κι άλλη στήριξη και αφορά την επανεκκίνηση. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό για τη διευκόλυνση της επανεκκίνησης, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε σε δηλώσεις του στον Realfm ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν έχει απεριόριστα ταμειακά διαθέσιμα. Χρειαζόμαστε περισσότερη στόχευση. Με τα πεπερασμένα διαθέσιμα που έχουμε, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε επαρκώς  τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα εργαλεία επανεκκίνησης περιλαμβάνουν:

  • Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την οκτάμηνη επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη Μαΐου.
  • Την επιδότηση παγίων δαπανών με τη μορφή φορολογικού και ασφαλιστικού πιστωτικού για τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημίες το 2020. Δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα να έχει και δεύτερη φάση.
  • Τη δυνατότητα επιχειρήσεων να εξοφλήσουν το μη επιστρεπτέο κομμάτι της Επιστρεπτέας 1, 2, 3 και να πάρουν κάποια ρευστότητα άμεσα από τον Ιούνιο και μετά. Ειδικότερα θα μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.
  • Την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία. Εάν ένας εργοδότης μειώνει κατά 50% τον χρόνο εργασίας του μισθωτού, υποχρεούται να πληρώσει τον μισό καθαρό μισθό και τις εισφορές που αναλογούν σε αυτόν, δηλαδή το 50% των συνολικών εισφορών ολόκληρου του μισθού. Το κράτος, αντίστοιχα, υποχρεούται να καταβάλλει το 60% του μισού καθαρού μισθού που χάνεται και το 100%των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού για τον χρόνο εργασίας που χάνεται (δηλαδή το υπόλοιπο 50% των συνολικών εισφορών ολόκληρου του μισθού).
  • Το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών - εργαζομένων), για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα θα παραταθούν άλλα δύο μέτρα:

  • Το πρόγραμμα συμβάσεων εργασίας αλλά μόνο για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που θα παραμένουν κλειστές. Όσο ανοίγει η οικονομία, τόσο θα περιορίζονται τα οριζόντια μέτρα. Στο υπουργείο Οικονομικών ήλπιζαν ότι τον Μάρτιο θα μείνουν σε αναστολή 70.000 εργαζόμενοι, αλλά εκτιμάται ότι πάνω από 450.000 θα λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού. Μετά τη θεσμοθέτηση ορίου πτώσης τζίρου στους πληττόμενους ΚΑΔ σε σχέση με το 2019, τον Απρίλιο εξετάζεται να κοπούν από τη λίστα όλες οι πληττομένες ανοικτές επιχειρήσεις και το μέτρο των αναστολών να είναι διαθέσιμο μόνο για τις κλειστές.
  • Ο μηδενισμός των ενοικίων των κλειστών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το μέτρο των μηδενικών ενοικίων θα ισχύσει για τα ενοίκια Απριλίου για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο αναμένεται για τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, τις μουσικές σκηνές και άλλες επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ανοίξουν τελευταίες.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss