ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΙΟΒΕ: Οριακή εξασθένιση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο
03/07/2024
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

IOBE_F8640.jpgEξασθένησε οριακά τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να διαμορφωθεί στις 110,6 μονάδες από 111,0 μονάδες τον Μάιο.  Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η υποχώρηση προέρχεται από δύο επιχειρηματικούς τομείς, τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται ήπια, όπως και οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Το κλίμα διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν αύξηση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο επόμενο διάστημα. Στη χώρα μας επηρέασαν το πολιτικό περιβάλλον, οδηγώντας και σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, αν και σχετικά περιορισμένης κλίμακας. Οι όποιες επιδράσεις στην οικονομική πολιτική αναμένεται να φανούν από το φθινόπωρο. Στο μεταξύ, η θερινή περίοδος ήδη δημιουργεί αυξημένα εισοδήματα λόγω της ισχυρής πορείας του τουρισμού και προσδοκίες πως συνολικά η επίδραση σε διάφορους κλάδους στα εισοδήματα και την απασχόληση θα είναι έντονα θετική. Ο πληθωρισμός ακολουθεί πορεία σταδιακής αποκλιμάκωσης. Πάντως το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες αφού το 58% των νοικοκυριών αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα». Κατά τους επόμενους μήνες το οικονομικό κλίμα θα επηρεαστεί από το ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων όπως και των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν ελαφρά ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν αισθητά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να υποχωρούν έντονα.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κλιμακώνονται αισθητά, ενώ παράλληλα εξασθενούν οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να ενισχύονται ήπια.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, ενώ διατηρήθηκαν αισιόδοξες οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ εξασθένισε η πρόθεση για αποταμίευση.

 

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss