ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΙΟΙΚΗΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιστολή Προέδρου προς Βουλευτές και Τ.Ο Κομμάτων του Ν. Φθιώτιδας για την συμφωνία CETA Καναδά και Ε.Ε.
05/12/2013
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Σύμφωνα με πληροφορίες και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Οικονομική & Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ε. Ε. και Καναδά, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την προστασία ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) & Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η χώρα μας διαθέτει αρκετά προϊόντα πιστοποιημένα, που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή και τα καθιστούν ανταγωνιστικά.  Αρκετοί συνάδελφοί σας βουλευτές, αντιδρούν κάθετα στην εκχώρηση του ονόματος των Π.Ο.Π. ελληνικών προϊόντων της «φέτας» αλλά και της «ελιάς Καλαμάτας» στον Καναδά, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας CETA, όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας (φέτα, ελιές, κτλ), παγκοσμίου φήμης και ζήτησης.

Εμείς θεωρούμε ότι τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης & Γεωγραφικής Ένδειξης επιβάλλεται να διαφυλαχθούν, να προστατευθούν και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα κάθε κράτους – μέλους να προασπίζει τα προϊόντα του τα οποία καλύπτονται από τους εν λόγω χαρακτηρισμούς.

Με την επικύρωση της Συμφωνίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών «Ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ» που η γεωγραφικά οριοθετημένη ζώνη παραγωγής είναι η Μεσσηνία αλλά και τη «φέτα» που κατοχυρωμένα παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη νήσο Λέσβο των πρώτων στο είδος τους σε όλον τον κόσμο προϊόντων ΠΟΠ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής παράδοσης.

Εκφράζουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς το τελικό κείμενο της συμφωνίας CETA των διαπραγματεύσεων της 18ης Οκτωβρίου 2013 με το οποίο η ελληνική πλευρά προβαίνει ουσιαστικά σε εκχώρηση του ονόματος των ελληνικών προϊόντων «φέτα ΠΟΠ» κι «ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ» στον Καναδά.

Είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αμαυρώσει την εικόνα των δυο αυτών κορυφαίων γνήσιων παραδοσιακών προϊόντων μας και θα αποδυναμώσει τις ευνοϊκότατες συνθήκες για την προοπτική της διακίνησής τους στις διεθνείς αγορές.

Ζητούμε μέσα στο πλαίσιο της προάσπισης των ελληνικών συμφερόντων, να αποτρέψετε την επικύρωση της Συμφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε. Ε. που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2013 ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και πολύ σύντομα και τα προϊόντα ΠΟΠ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

  

                    Ο Πρόεδρος

         Αλέξανδρος Διαμαντάρας

Δείτε την επιστολή στο επισυνπτόμενο αρχείο

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss