ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΕΙΔ. ΠΛΗΡΟΦ.   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Kλαδικές τεχνικές μελέτες επί επιπτώσεων no Brexit deal
13/09/2018
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

 Η εν λόγω τεχνική μελέτη συντάχθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση με στόχο να ενημερώσει τους Βρετανούς παραγωγούς, μεταποιητές και εισαγωγείς που εμπλέκονται στη βιομηχανία βιολογικών προϊόντων σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ισχύσει στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

 

·         Αναμένεται ότι το Η.Β. θα συνεχίσει να δέχεται βιολογικά προϊόντα προερχόμενα από την Ε.Ε., διατηρώντας, όμως το δικαίωμα να μεταβάλλει τη στάση του κατά βούληση.

·         Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την παραγωγή και σήμανση των βιολογικών προϊόντων, μεταφέροντας την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμοί 834/2007, 889/2008 και 1235/2008) στο βρετανικό δίκαιο, μέσω του WithdrawalAct 2018. Δεν προβλέπονται ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική του Η.Β., ενώ οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τεχνικά ζητήματα, όπως η εξάλειψη των αναφορών στο Η.Β. ως κράτος μέλος.

·         Τα προαπαιτούμενα της πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας θα συνεχίσουν να ισχύουν, αλλά το EUTRACESNT θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο βρετανικό σύστημα ιχνηλασιμότητας.

·         Οι Βρετανικοί οργανισμοί ελέγχου βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορούν να πιστοποιούν βιολογικά προϊόντα βρετανικής παραγωγής που προορίζονται για εξαγωγή στην Ε.Ε.. Επίσης, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να εξάγουν στην ΕΕ μόνον εάν έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή πιστοποιηθούν από οργανισμό πιστοποίησης που αναγνωρίζεται και εγκρίνεται από την ΕΕ. Η διαδικασία αναγνώρισης ή πιστοποίησης δεν μπορεί να εκκινήσει πριν το Η.Β. αποκτήσει το καθεστώς τρίτης χώρας και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 9 μήνες, κατά τους οποίους οι βρετανικοί οργανισμοί ελέγχου θα μπορούν να πιστοποιούν μόνο προϊόντα που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση. Το Η.Β. προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση που θα μειώσει αυτό το χρονικό διάστημα.

·         Οι βρετανοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό λογότυπο σήμανσης βιολογικών προϊόντων, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν το λογότυπο του οργανισμού ελέγχου τους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων έχει αναθέσει έρευνα σε λογότυπα παγκοσμίως για το σχεδιασμό  ενός νέου λογοτύπου του Ηνωμένου Βασιλείου.

·         Το Η.Β. θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τα κράτη που επί του παρόντος έχουν ισοδύναμες ρυθμίσεις πιστοποίησης με την Ε.Ε., οπότε οι εισαγωγές και εξαγωγές βιολογικών προϊόντων από Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα δεν αναμένεται να επηρεαστούν.

Επί του θέματος η Ένωση Soil, που εκπροσωπεί και τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων,  δήλωσε ότι η συνέχιση της  αναγνώρισης από την ΕΕ βιολογικών προϊόντων που έχουν πιστοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν εξετάζεται καθόλου τόσο από την παρούσα μελέτη όσο και από παρόμοιο έγγραφο που εκδόθηκε από την ΕΕ πριν από μερικούς μήνες».

Το σύνολό της μελέτης είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο :

 https://www.gov.uk/government/publications/producing-and-processing-organic-food-if-theres-no-brexit-deal/producing-and-processing-organic-food-if-theres-no-brexit-deal

Δείτε σχετικό επισυναπτόμενο αρχείο απο την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
space
velos Κλαδικές Μελέτες επι των επιπτώσεων Brexit

 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss