ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΕΙΔ. ΠΛΗΡΟΦ.   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ανακοίνωση προς τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, σχετικά με την υποχρέωση ασφάλισής τους σε O.A.E.E. - Ο.Γ.Α.
30/10/2011
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Η υποχρεωτική ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) έχει παύσει για τους ιδιοκτήτες έως δέκα ενοικιαζόμενων δωματίων από την εφαρμογή του Νόμου 3846/2010 (ΦΕΚ 66 Α/11-5-2010) «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 25 «Θέματα O.A.E.E. - Ο.Γ.Α.», οι ιδιοκτήτες έως και δέκα (10) ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έως και δέκα (10) δωμάτια, σε όλη την επικράτεια, εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α.. Εφόσον αυτοί ασφαλίζονται από άλλη εργασία ή απασχόληση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο, δεν υπάγονται σε κανέναν από τους δύο πιο πάνω Οργανισμούς.

Οι ημερομηνίες εφαρμογής της εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ είναι οι εξής:

- Για ιδιοκτήτες έως και δέκα ενοικιαζόμενων δωματίων από 1/5/2010

- Για ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έως και δέκα δωμάτια από 1/6/2010

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΕ δεν θα έπρεπε να κάνει δεκτές τις καταβολές ασφαλιστικών εισφορών από τις παραπάνω ημερομηνίες και μετά.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, θα πρέπει:

α) να σταματήσουν άμεσα να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ και να αρχίσουν να καταβάλουν τις αναλογούσες εισφορές στον ΟΓΑ. Επίσης,  να ασφαλιστούν αναδρομικά στον ΟΓΑ με ημερομηνίες έναρξης, τις παραπάνω αναγραφόμενες.

β) να απαιτήσουν την επιστροφή των ποσών που έχουν καταβάλει από 1/5/2010 και από 1/6/2010 έως και σήμερα. Στα ποσά που θα πρέπει να ζητήσουν την επιστροφή τους, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υπολογίσουν μόνο αυτά που αντιστοιχούν στον κλάδο σύνταξης και όχι στον κλάδο υγείας, λόγω του ότι είτε μπορεί να έχουν κάνει χρήση αυτού, είτε λόγω του ότι είχαν το δικαίωμα να κάνουν χρήση.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες έντεκα (11) και άνω ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έντεκα (11) και άνω δωματίων, σε περιοχές της περίπτωσης 1.α)* του άρθρου, υπάγονται από 1/1/2007 στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών (3) πρώτων ετών από τη δραστηριότητα αυτή, όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., υπερβαίνει το 400πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

* «1.α) Επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι που έχουν την έδρα τους και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ή κάτω των 1.000 κατοίκων στους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πριν την έναρξη επαγγέλματος, υπάγονται από 1.1.2003 στην υποχρεωτική ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), εφόσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών (3) πρώτων ετών από την έναρξη επαγγέλματος, όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., υπερβαίνει το 400πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη»


MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss