ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΕΙΔ. ΠΛΗΡΟΦ.   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΙΚΑ: Υποχρεωτικά μέσω τράπεζας η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον Αύγουστο
24/04/2012
ΠΗΓΗ: express.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Απο τον Αύγουστο καλούνται οι επιχειρηματίες να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου μήνα μέσω τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές του Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο έως την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα στις τράπεζες. Ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, αποφάσισε να δώσει τρίμηνη παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας.

Επί του θέματος θα υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ενώ για ενημέρωση των υπηρεσιών εστάλη χθες εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος προς όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αριθμ. πρωτ. Ε10/9 «Περί της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών» αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις αντικαθίστανται oι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 26 του ΑΝ.1846/51, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 13 του Ν. 2972/2001 και συμπληρώθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 33 του Ν. 3232/2004 και την παρ. 1 του άρθρου 32 του Ν. 3518/2006, ως ακολούθως:

Ως χρόνος υπολογισμού των εισφορών ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Δεν μεταβάλλει τον παραπάνω χρόνο η καθυστέρηση, από οποιαδήποτε αιτία, της πληρωμής του μισθού πέραν του μηνός, όπως επίσης δεν μεταβάλλει αυτόν η καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών σε μακρότερα ή βραχύτερα χρονικά διαστήματα.

Ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο. Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου και Μαΐου αντίστοιχα.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4075/2012, από 11-4-2012 ημερομηνία ισχύος του εν λόγω νόμου και εφεξής, ο υπόχρεος εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία.

Ωστόσο, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κρίνει αναγκαίο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει χώρα από τη μισθολογική περίοδο Ιουλίου 2012 και μετέπειτα. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εισφορές μηνός Ιουλίου 2012 πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, δηλ. έως 7 Αυγούστου.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι καταβολές των εισφορών που αφορούν μισθολογικές περιόδους Απριλίου 2012, Δώρου Πάσχα 2012, Μαΐου 2012 και Ιουνίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου κατά τα γνωστά.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) πρώτου τριμήνου 2012 εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων, έως τις 15 Μαΐου.

Η παράταση δεν αφορά αφενός την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών και αφετέρου την υποβολή ΑΠΔ μηνός Μαρτίου 2012 εργοδοτών οικοδομοτεχνικών έργων, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός των προβλεπομένων από τη νομοθεσία προθεσμιών».

Ρύθμιση οφειλών

Την ίδια στιγμή, λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης είναι έως τις 31 Μαΐου. Για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές παρατείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι 31/12/2013. Η ρύθμιση αφορά κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι τις 31/12/2011.

Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30/4/12 θα έχουν έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη. Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, έως και 6 δόσεις, η έκπτωση είναι 100% και έως 10 δόσεις 75%. Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και την έχουν απολέσει.

Στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ επισημαίνεται προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ότι έως τις 30 Απριλίου το α'Α δίμηνο του 2012 έχει καταστεί απαιτητό, και είναι υποχρεωτική η καταβολή του για να πραγματοποιηθεί η ένταξη του οφειλέτη στον διακανονισμό.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss