Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Χρυσόστομου Καρέλλη προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Αθανάσιο Πλεύρη σχετικά με το ζήτημα της Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο από τις Θερμοπύλες

Δείτε παρακάτω την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρυσόστομος Καρέλλης προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Αθανάσιο Πλεύρη και λοιπούς αποδέκτες, σχετικά με το ζήτημα της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο από τις Θερμοπύλες και της άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών αξιοποίησης των ιαματικών πηγών:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, εκπροσωπώντας θεσμικά την επιχειρηματική κοινότητα και την παραγωγική βάση της περιοχής, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην περιοχή των Θερμοπυλών, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις περί του προσωρινού χαρακτήρα της.

Ιστορικό και Εξέλιξη της Κατάστασης

Η προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή των Θερμοπυλών δημιουργήθηκε το έτος 2016, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών που κατέκλυσαν τη χώρα.

Ο προσωρινός χαρακτήρας της δομής ήταν από την αρχή ξεκάθαρος, καθώς η λειτουργία της είχε σκοπό την κάλυψη έκτακτων και επείγουσων αναγκών, σε μια περίοδο όπου εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν κυριολεκτικά χωρίς στέγη και υποστήριξη.

Η προσωρινότητα αυτή επιβεβαιώθηκε και το 2020, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προκήρυξε διαγωνισμό για την επέκταση της δομής κατά 1.206 θέσεις. Οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων οδήγησαν αρχικά στην αναστολή του διαγωνισμού, ενώ στη συνέχεια, με προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώθηκε οριστικά κάθε σχετική ενέργεια.

Επιπλέον, κατά το καλοκαίρι του 2020, όταν το Υπουργείο σας ανέλαβε τον πλήρη συντονισμό των δομών φιλοξενίας, όλοι οι τοπικοί φορείς –όπως τεκμηριώνεται και από τη σχετική αλληλογραφία– ζήτησαν ρητά να μη δοθεί καμία περαιτέρω παράταση στη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής πέραν του τέλους του έτους 2020.

Σήμερα, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει καθολική βούληση των τοπικών φορέων αλλά και της κοινωνίας της περιοχής μας να μην υπάρξει νέα παράταση στη λειτουργία της δομής. Εδώ και έναν χρόνο, με κάθε δυνατό μέσο και παρέμβαση, έχουμε επισημάνει την ανάγκη για παύση της λειτουργίας, καθώς ο αριθμός των φιλοξενούμενων καλύπτει μόλις το 20-25% της δυναμικότητας της δομής.

Η Απαίτηση της Τοπικής Κοινωνίας και των Φορέων

Οι Θερμοπύλες αποτελούν ιστορικό, πολιτιστικό και θερμαλιστικό τοπόσημο εθνικής εμβέλειας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζει η πολιτεία να απαξιώνει έναν χώρο τέτοιας σημασίας, με λειτουργίες προσωρινού χαρακτήρα που έχουν μετατραπεί σε μόνιμες, με επιπτώσεις στην ασφάλεια, την εικόνα της περιοχής, την αναπτυξιακή της δυναμική και την ιστορική της βαρύτητα.

Η επιθυμία απελευθέρωσης του χώρου από χρήσεις που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του δεν αποσκοπεί σε αντιπαράθεση, αλλά πηγάζει από την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και αξιοποίησης των μοναδικών φυσικών και πολιτισμικών του δυνατοτήτων.

Γιατί θεωρούμε ότι η Δομή πρέπει να οδηγηθεί σε οριστική παύση λειτουργίας

Με βάση όλα τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες χρειάζεται να τερματίσει τη λειτουργία της, – με σεβασμό τόσο στις ευρύτερες ανάγκες της πολιτείας όσο και στη σημασία της συγκεκριμένης τοποθεσίας – καθώς οι λόγοι που υπαγόρευσαν την ίδρυσή και λειτουργία της έχουν πλέον εκλείψει πλήρως. Αντιθέτως, αντί να δρομολογηθεί το κλείσιμο της δομής, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μία αδικαιολόγητη ανατροπή της κατεύθυνσης αυτής, με δύο πρόσφατες μεταφορές φιλοξενούμενων, γεγονός που παραπέμπει σε μία άτυπη επαναδιανομή πληθυσμού χωρίς σαφές σχέδιο ή αιτιολόγηση.

Μάλιστα, η τελευταία μεταφορά νέων φιλοξενούμενων πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των τοπικών αρχών ή της τοπικής κοινωνίας και, κυρίως, χωρίς να προκύπτει κανένας ουσιαστικός λόγος που να δικαιολογεί την κίνηση αυτή.

Κύριε Υπουργέ,

Οι Θερμοπύλες δεν είναι ένας χώρος προσωρινής διαχείρισης κρίσεων. Είναι πυλώνας εθνικής ιστορικής μνήμης, τόπος με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και δυναμική. Η διατήρηση της δομής φιλοξενίας στον συγκεκριμένο χώρο αντιστρατεύεται κάθε λογική τοπικής ανάπτυξης, επενδυτικού σχεδιασμού και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας, εκφράζουμε την προσδοκία και την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας: να αρθεί η υποβάθμιση και να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια ουσιαστικής αξιοποίησης του μοναδικού αυτού τόπου τα οποία μπορούν να προσφέρουν αναπτυξιακή ώθηση και να ενισχύσουν την ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής.

Με εκτίμηση

Χρυσόστομος Καρέλλης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας”