Προάγγελος υψηλότερου πληθωρισμού – ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 8,8% στις τιμές παραγωγού τον Ιούνιο 2026

Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούνιο 2026, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να μεταφερθούν εκ νέου στην τελική κατανάλωση τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 8,8% τον Ιούνιο του 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025.
Σε μηνιαία βάση, πάντως, ο δείκτης παρουσίασε αποκλιμάκωση, καθώς υποχώρησε κατά 3,0% σε σχέση με τον Μάιο του 2026, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Ισχυρή ώθηση από τις εξαγωγικές τιμές

Η ετήσια αύξηση του δείκτη οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο των τιμών που καταγράφουν οι ελληνικές βιομηχανίες στις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς αυξήθηκε κατά 16,2%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς ενισχύθηκε κατά 5,8%.

Προειδοποίηση για την πορεία του πληθωρισμού

Ο δείκτης τιμών παραγωγού θεωρείται ένας από τους βασικούς πρόδρομους δείκτες για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς καταγράφει το κόστος που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις πριν τα προϊόντα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.
Εφόσον οι επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, μέρος των επιβαρύνσεων μετακυλίεται στις τιμές λιανικής, ενισχύοντας τον πληθωρισμό. Για τον λόγο αυτό, η άνοδος κατά 8,8% αποτελεί ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν εξαλειφθεί, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση που είχε καταγραφεί σε προηγούμενες περιόδους.

www.bankingnews.gr