ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αθανάσιος Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας : Αιχμή του δόρατος η γαστρονομία για τον τουρισμό της περιοχής
14/05/2024
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Για τις προκλήσεις, τις ενέργειες και τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού της Φθιώτιδας, μίλησε στο Tourismtoday ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να καταστεί η περιοχή ιδιαίτερος γαστρονομικός προορισμός.

Ποιες είναι οι ενέργειες του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας προκειμένου η περιοχή να καταστεί σημαντικός γαστρονομικός προορισμός και να αναδειχθούν τα προϊόντα της;

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναπτύξει ένα πλέγμα ενεργειών και δράσεων έχοντας ψηλά στην επιχειρησιακή του ατζέντα τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφική παραγωγή γιατί πιστεύουμε και υποστηρίζουμε τον αγρότη επιχειρηματία και την υπεραξία την οποία μπορούμε να προσδώσουμε στα προϊόντα μας. Η εμπλοκή του Επιμελητηρίου μας με τον πρωτογενή τομέα και με την αγροδιατροφή έρχεται ως φυσική συνέχεια των δράσεων που υλοποιούμε. Δράσεις κατάρτισης & εκπαίδευσης, εξειδικευμένα σεμινάρια & συνέδρια, δράσεις εξωστρέφειας και επιδότησης συμμετοχής των παραγωγών μας σε μεγάλες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, B2B συναντήσεις και επιχειρηματικές αποστολές, είναι ορισμένα από τα  πεπραγμένα που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη των αγροδιατροφικών μας προϊόντων. Μέσα από αυτές τις δράσεις, προσπαθούμε να αναδείξουμε τη δυναμική του πρωτογενούς μας τομέα, τη δημιουργικότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή & να προωθήσουμε την περιοχή μας ως ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό προορισμό.

Αξιοποιούμε τη γνώση, την καινοτομία και όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να στοχεύσουμε ακόμα περισσότερο στη δημιουργία σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, με τα οποία ο τόπος μας θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον τουριστικό & γαστρονομικό χάρτη. Παράλληλα, με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη δημιουργία Αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, καλύπτεται το κενό εκπροσώπησης των αγροτών-παραγωγών στα όργανα θεσμικής πολιτικής και κάνουμε έτσι ένα ακόμη βήμα για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την επιχειρηματικότητα.

Πως η Φθιώτιδα μπορεί να ικανοποιήσει τα γαστρονομικά ενδιαφέροντα των ταξιδιωτών;

Η σύγχρονη Φθιώτιδα είναι ένα ζωντανό αγροδιατροφικό κύτταρο της Κεντρικής Ελλάδας. Τα παραδοσιακά τρόφιμα αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο τόσο για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ο τόπος μας, αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας, με χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες: στρατηγική θέση, εύφορες εκτάσεις, ιδανικό κλίμα, ποικιλία πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιστορία και πολιτισμό από την αρχαιότητα.

Τα προϊόντα μας, η γαστρονομική μας παράδοση, συνδέονται με την ιστορία του τόπου μας και προσπαθούμε να τα προάγουμε ως ενιαία εικόνα δημιουργώντας ένα μοναδικό brand, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η Φθιωτική κουζίνα αυθεντική και απέριττη, χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με έμφαση στο ποιοτικό, νόστιμο φαγητό. Η περιοχή μας παράγει εξαιρετικές πίτες, φτιαγμένες από φρέσκα, ντόπια υλικά, καθώς και παραδοσιακά ζυμαρικά. Το premium Κατίκι Δομοκού είναι ίσως το πιο διάσημο τοπικό προϊόν το οποίο είναι ένα λευκό μαλακό τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα τοπικά μας προϊόντα με τη συνοδεία εξαιρετικού κρασιού, καθώς η περιοχή φημίζεται για την οινοπαραγωγή της, αλλά και το αρωματικό τσίπουρο. Φυσικά, από την τοπική μας κουζίνα δεν λείπουν τα γλυκά. Ο ταξιδιώτης αξίζει να δοκιμάσει το περίφημο γαλακτομπούρεκο Λαμίας, τον μπακλαβά με το σπιτικό φύλλο και τους νόστιμους κουραμπιέδες. Όμως όλα τα παραπάνω παραμένουν μόνο λέξεις, οι οποίες δεν μπορούν να μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό τη γαστρονομική μοναδικότητα της Φθιώτιδας. Θα θέλαμε να σας καλέσουμε λοιπόν, στον όμορφο ευλογημένο τόπο μας, ώστε εσείς οι ίδιοι να εξερευνήσετε γευστικά την περιοχή & να γίνετε «κοινωνοί» αυτής της ιστορίας πολιτισμού, τουρισμού και γεύσεων.

Ποια προϊόντα παράγει και μεταποιεί η Φθιώτιδα;

Η περιοχή μας διακρίνεται για τα γεωργικά της προϊόντα παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε αρκετές κατηγορίες. Παράγει σημαντικές ποσότητες βρώσιμων ελαίων, κηπευτικών προϊόντων, βαμβακιού, ντομάτας, εσπεριδοειδών, καθώς και προϊόντα ΠΟΠ. (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης όπως: κατίκι Δομοκού, κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, κονσερβολιά Αταλάντης, κονσερβολιά Στυλίδας, φέτα Λαμίας, ακτινίδιο Σπερχειού). Ιδιαίτερα δε, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας εκτιμάται ότι αγγίζει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής του προϊόντος.

Η Φθιώτιδα επίσης παράγει μοναδικά γαλακτοκομικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αναγνωρισμένης ποιότητας που στηρίζονται στην βιοτεχνική παραδοσιακή παραγωγή, μια παραγωγική διαδικασία εκτός «βιομηχανοποιημένου τρόπου», χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα που τα καθιστά μοναδικά και περιζήτητα. Στην περιοχή παράγεται υψηλής ποιότητας παστεριωμένο γάλα, όπως επίσης και πολλά άλλα τυροκομικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό όλων των προϊόντων είναι η ποιότητα, η γεύση και η διατροφική τους αξία. Το φρέσκο γάλα Λαμίας παράγεται στα βουνά και στις πεδιάδες της Ρούμελης.

Πολλά από τα τυροκομικά μας προϊόντα, εξαιρετικά τυριά και γαλακτοκομικά, παρασκευασμένα από εκλεκτό ελληνικό γάλα με παραδοσιακές μεθόδους, προσφέρονται για δοκιμή σε ντελικατέσεν- εστιατόρια, κατακτώντας και τους ευρωπαϊκούς ουρανίσκους.

Οινοποιεία με διακρίσεις και βραβεία

Δυναμική παρουσία καταγράφουν επίσης, οι τοπικοί οίνοι και τα οινοποιεία μας, διεθνώς αναγνωρισμένα, με διακρίσεις και βραβεία σε πολλές ετικέτες, ενώ πολλά από αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον οινόφιλο επισκέπτη προσφέροντάς του μοναδικές οινικές εξερευνήσεις. Μάλιστα αρκετά από αυτά συμμετέχουν στους  Δρόμους του Κρασιού  της Ελλάδας και διοργανώνουν ποικίλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν περιηγήσεις και γευστικές δοκιμές. Χαράσσουν την δική τους πορεία στο μαγευτικό κόσμο του κρασιού, με τη μοναδικότητα του τοπίου που διαμορφώνουν οι αμπελώνες μας, και προσκαλούν όλους σαν σύγχρονες «σειρήνες» να γνωρίσουν τη διαδικασία της οινοποίησης και να δοκιμάσουν εξαιρετικά επώνυμα φθιωτικά κρασιά.

Ο ελαιώνας της Φθιώτιδας

Ο ελαιώνας της Φθιώτιδας, κατατάσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες στην Ελλάδα-αν όχι ο μεγαλύτερος. Σημαντικές διακρίσεις γεύσης έχουν απονεμηθεί και στο ελαιόλαδο μας, με πολλούς από τους παραγωγούς μας να παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παίρνοντας τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του κόσμου.

Η ανάπτυξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στη Φθιώτιδα αποτελούν επίσης, το κύριο συστατικό της αναπτυξιακής μας στρατηγικής συμβάλλοντας στην αύξηση της διατροφικής αυτάρκειας, στην ικανοποίηση των αναγκών της υπόλοιπης Ελλάδας και στην ανάπτυξη εξαγωγών σε αγορές υψηλών εισοδημάτων.

Η πολιτιστική και γαστρονομική εμπειρία της Φθιώτιδας, πλαισιωμένη με στοιχεία τοπικής κουλτούρας, η προσφερόμενη φιλοξενία και ο αγροτουρισμός εμπλουτίζουν το προϊόν και δημιουργούν προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής του.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss