ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Πρωτομαγιά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη άνω των 500 ευρώ στην εφορία
15/01/2018
ΠΗΓΗ: protothema

πατήστε για μεγέθυνση

Τα έξι σημεία-κλειδιά της τροπολογίας που έφερε ο Τσακαλώτος για να ψηφιστεί τη Δευτέρα - Οι διατάξεις αφορούν και χρέη σε φορείς κοινωνική ασφάλισης, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου

Στην ηλεκτρονική εποχή των πλειστηριασμών μπαίνει από την Πρωτομαγιά του 2018 το ελληνικό δημόσιο. Και μπορεί να μην προβλέφθηκε κανενός είδους προστασία για πρώτη, κύρια ή λαϊκή κατοικία, η τροπολογία όμως στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα στη Βουλή προβλέπει πλειστηριασμούς-εξπρές για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, με ένα «κλικ» και «όσο-όσο», από Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές από 500 ευρώ μόλις. 

Τρία μεγάλα εμπόδια υπήρχαν ως τώρα που εμπόδιζαν τους πλειστηριασμούς από το δημόσιο, αλλά αυτά θα είναι όλα παρελθόν μετά την ψήφιση του νόμου:

 
Γραφειοκρατικό κόστος: 
για να κινήσει διαδικασία πλειστηριασμού το δημόσιο έπρεπε να μπει σε έξοδα για να κοινοποιήσει ή να θυροκολλήσει την κατάσχεση, να την δημοσιεύσει σε έντυπα και σε δημόσιους χώρους, να απασχολήσει δικαστικούς κλητήρες και υπαλλήλους κλπ. Για τον λόγο αυτό είχε τεθεί και το όριο των 500 ευρώ για πλειστηριασμούς από το δημόσιο, καθώς για μικρότερες οφειλές η διαδικασία θα στοίχισε περισσότερο από το πλειστηρίασμα. Πλέον όμως, η τροπολογία λέει ότι από 1ης Μαΐου (για το δημόσιο) με ένα «κλικ» θα αναρτώνται όλα στο διαδίκτυο και το δημόσιο απαλλάσσεται από πολλά επαναλαμβανόμενα έξοδα. Κοινώς δηλαδή, συμφέρει περισσότερο πλέον να κυνηγήσει το δημόσιο τους μικροφειλέτες.

Ελάχιστο τίμημα: ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων απαγόρευε ανέκαθεν να εκπλειστηριαστεί ακίνητο κάτω από την αντικειμενική αξία που ορίζει η εφορία. Λόγω της οικονομικής κρίσης όμως, οι εμπορικές τιμές έπεσαν τα τελευταία χρόνια κάτω από την αντικειμενική. Έτσι κανείς δεν θα έδινε προσφορά σε πλειστηριασμό στην αντικειμενική τιμή, αφού ήταν ανώτερη από αυτήν που θα πλήρωνε ως κανονικός αγοραστής. Έτσι η διεξαγωγή πλειστηριασμού, όσες φορές και αν επιχειρήθηκε από το δημόσιο, απέβαινε άγονη. Αυτό αλλάζει αφού με την τροπολογία Τσακαλώτου «επαναπροσδιορίζεται» το κατώτατο τίμημα και ορίζεται πια ως η εμπορική αξία, δηλαδή όσα πιάσει στον πλειστηριασμό, ακόμα και κάτω από την αντικειμενική τιμή της εφορίας.

Αποχή συμβολαιογράφων: κράτησε μήνες, αλλά μετά την καθιέρωση αποκλειστικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (από 21.2.2018 για χρέη προς ιδιώτες και τράπεζες ή από 1.5.2018 για χρέη προς το δημόσιο) η αποχή τερματίζεται και η διεξαγωγή τους απελευθερώνεται.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss