ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Με την κλίμακα των μισθωτών και οι περιστασιακά απασχολούμενοι
12/04/2018
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Με τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017 οι περιστασιακά απασχολούμενοι, σύμφωνα με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις».

Δηλαδή και γι’ αυτούς θα ισχύσει στο αφορολόγητο όριο των 1.900-2.100 ευρώ υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνεται η υφιστάμενη όμοια ρύθμιση των ετών 2015 και 2016 και για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχει εφαρμογή, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η ενιαία κλίμακα και το αφορολόγητο όριο που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πραγματικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα το ποσό των 9.500 ευρώ.

 

Οταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται χωρίς να αναγνωρίζεται η έκπτωση φόρου που προαναφέρθηκε.

Επίσης με το άρθρο 114 του νομοσχεδίου απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι αμοιβές σε συνάλλαγμα που καταβάλλει η Παγκόσμια Ενωση Αναπήρων Καλλιτεχνών (V.D.M.F.K.), στα μέλη της ζωγράφους με το πόδι και το στόμα και οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Η απαλλαγή αυτή, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, στηρίζει τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ενεργοί πολίτες, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

 

Με άλλη διάταξη παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον διοικητή της ΑΑΔΕ για έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης αναφορικά με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων, των απαιτούμενων ελέγχων, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την απαλλαγή από τον ΕΦΚ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προσθήκη της διάταξης κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της απαλλαγής απαιτείται η ρύθμιση ζητημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι αρμόδια για τον έλεγχο απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες είναι η φορολογική διοίκηση. Η δήλωση απόδοσης του τέλους θα υποβάλλεται από τα υπόχρεα πρόσωπα κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί. Η δήλωση θα υποβληθεί για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου 2018. Με απόφαση που θα εκδοθεί από την ΑΑΔΕ θα καθοριστούν ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss