ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών
09/10/2018
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε ‘CCC+' από ‘RD' το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (Issuer Default Rating, IDR) της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας και σε ‘CCC' από ‘RD' το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Ταυτόχρονα, ο Fitch αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο και των τεσσάρων τραπεζών σε ‘CCC' από ‘RD'. Όλες οι άλλες αξιολογήσεις των τραπεζών και των εκδόσεων τους παραμένουν αμετάβλητες, ανέφερε ο Fitch σε ανακοίνωσή του.

«Οι αναβαθμίσεις των μακροπρόθεσμων IDRs στο επίπεδο των αξιολογήσεων βιωσιμότητας (VRs) ακολουθούν την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων και των νομοθετικών περιορισμών στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας από την 1η Οκτωβρίου 2018», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας:

«Κατά την άποψη του Fitch, αν και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους».

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι κατά την άποψή του η άρση των capital controls που παραμένουν όσον αφορά τις εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό, «είναι πιθανό να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα».

Οι αξιολογήσεις VRs των ελληνικών τραπεζών δεν επηρεάσθηκαν από τις αναβαθμίσεις των IDRs και συνεχίζουν να περιορίζονται από την πολύ χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού και τo υψηλό κεφαλαιακό βάρος των προβληματικών δανείων, για τα οποία δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις, σημειώνει ο οίκος.

Τα VRs των τραπεζών αντανακλούν, επίσης, τη βελτιούμενη αλλά περιορισμένη ακόμη ρευστότητα. «Τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών παραμένουν πολύ ευαίσθητα σε μία επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος ή εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και για τα δύο έχουν μειωθεί τους τελευταίους 15 μήνες», σημειώνει ο οίκος.

Μία αναβάθμιση των αξιολογήσεων IDRs και VRs θα απαιτούσε σημαντικές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και του κεφαλαιακού βάρους τους από τα προβληματικά δάνεια χωρίς προβλέψεις, και συνεχιζόμενες βελτιώσεις στα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, περιλαμβανομένων της αύξησης των καταθέσεων και της αποκατάστασης της πρόσβασης στην αγορά. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμισθούν, εάν η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών εξασθενήσει, επιδεινώνοντας τα ήδη αδύναμα προφίλ ρευστότητας των τραπεζών ή επιδεινωθεί σημαντικά η κεφαλαιοποίηση, αναφέρει ο οίκος.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss