ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αυτοαπασχολούμενοι: Πώς θα επιλέξουν εισφορές και σύνταξη - Οδηγός με παραδείγματα
03/03/2020
ΠΗΓΗ: protothema.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Κάθε μια από τις έξι κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών αντιστοιχεί σε διαφορετικά συντάξιμες αποδοχές

 
Άσκηση για δυνατούς λύτες είναι η επιλογή των εισφορών την οποία πρέπει να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 13 Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν τελικά.

Η πλατφόρμα για την επιλογή μιας από τις έξι κατηγορίες είναι ανοιχτή και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν μία από τις έξι διαθέσιμες κατηγορίες που ξεκινούν από την πρώτη με 155 ευρώ εισφορών κύριας σύνταξης (συνολικά 220 ευρώ, μαζί με τις εισφορές υγείας, ανεργίας κ.λπ) και φτάνουν μέχρι την έκτη κατηγορία με 500 ευρώ για κύρια σύνταξη (συνολικά 576 ευρώ).
 
Η επιλογή της κατηγορίας έχει μεγάλη σημασία διότι από εκεί θα εξαρτηθεί και το ύψος της σύνταξης που θα αποδοθεί.

Υπολογίστε τη  σύνταξη που σας αναλογεί ΕΔΩ

Κάθε κατηγορία εισφορών αντιστοιχεί σε ένα θεωρητικό ύψος συντάξιμων αποδοχών, το οποίο με τη σειρά του είναι καθοριστικό για να υπολογιστεί το ύψος της σύνταξης. Το σύνολο της σύνταξης που λαμβάνει κάθε ασφαλισμένος προκύπτει από το άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης.
 
Η εθνική σύνταξη είναι ίδια για όλους και ανέρχεται σε 384 ευρώ για όσους έχουν πλήρη δικαιώματα και δικαιούνται να την εισπράξουν στο σύνολό της.
Η ανταποδοτική σύνταξη, όμως, υπολογίζεται με βάση ένα συντελεστή αναπλήρωσης ο οποίος εφαρμόζεται πάνω στις συντάξιμες αποδοχές.
Οι τελευταίες προκύπτουν από το μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος από το έτος 2002 μέχρι τη στιγμή της σύνταξης.
Επομένως, ανάλογα με το ύψος συντάξιμων αποδοχών που έχει ο ασφαλισμένος μέχρι σήμερα θα πρέπει να επιλέξει και τις εισφορές στη συνέχεια για να διαμορφώσει ένα μέσο όρο που θα του δώσει την επιθυμητή σύνταξη.

Δείτε πίνακες και παραδείγματα ΕΔΩ

 
Αν κάποιος έχει 30 έτη ασφάλισης, με την 1η κατηγορία εισφορών που αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ, βγάζει ανταποδοτική σύνταξη 204 ευρώ και συνολική σύνταξη 588 ευρώ.
Με τα ίδια χρόνια ασφάλισης στη δεύτερη κατηγορία εισφορών αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές 930 ευρώ, οι οποίες δίνουν ανταποδοτική σύνταξη 245 ευρώ και συνολική 629 ευρώ.
Οι εισφορές της 3ης κατηγορίας αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 1.180 ευρώ και ύστερα από 30 χρόνια ασφάλισης βγάζουν ανταποδοτική σύνταξη 311 ευρώ και συνολική 695 ευρώ.

Στην 4η κατηγορία εισφορών αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές 1.485 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη 391 ευρώ ύστερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ η συνολική σύνταξη (μαζί με την εθνική) ανέρχεται σε 775 ευρώ.

Οι εισφορές της 5ης κατηγορίας αντιστοιχούν σε συντάξιμες αποδοχές 1.845 ευρώ και με 30 έτη ασφάλισης δίνουν ανταποδοτική σύνταξη 486 ευρώ και συνολική 870 ευρώ.
Στην 6η κατηγορία αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές 2.500 ευρώ που αποδίδουν ανταποδοτική σύνταξη 659 ευρώ και συνολική 1.043 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss