ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αντίστροφη μέτρηση για τις θερινές εκπτώσεις 2020: Πότε ξεκινούν, πόσο θα διαρκέσουν
05/07/2020
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

πατήστε για μεγέθυνση

Οι θερινές εκπτώσεις 2020 θα αρχίσουν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, που φέτος “πέφτει” στις 19 Ιουλίου 2020.

 

Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις εξής οκτώ Κυριακές: Την πρώτη των χειμερινών εκπτώσεων, των θερινών εκπτώσεων και του εκπτωτικού δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Προβλέπεται επίσης ότι για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορούν τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου στις τουριστικές περιοχές των δύο πόλεων.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

 

Οι έμποροι, όμως, ζητούν να μετατεθούν οι ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προ περίπου δύο μηνών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, είχε ζητήσει να μετατοπιστεί για την παρούσα χρονιά η έναρξη των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, δηλαδή αρχές Αυγούστου.

Ο λόγος είναι για να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματά τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος, λόγω του κορονοϊού.

Στις 13 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις στη Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΣΘ επισημαίνει ότι «κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Οπως παρατηρεί ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «υπάρχουν μέλη που καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης».

Η συγκεκριμένη πρακτική τονίζει ο ΕΣΘ, «είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης».

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Τα καταστήματα πάντως μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020. O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή αυτή να είναι 11:00 έως 18:00.

Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Δευτέρα, 31 Αυγούστου και ο ΕΣΘ υπενθυμίζει ότι εργαζόμενοι και καταναλωτές κατά την λειτουργία των καταστημάτων, πρέπει να τηρούν τους κανόνες για προφύλαξη και αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss