ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Στον αέρα εντός του μήνα η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της εφορίας
12/10/2023
ΠΗΓΗ: capital.gr

 eforia_F-1203684434.jpgΤην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής ενεργοποιεί εντός του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παρά τη σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, (έχουν αυξηθεί τα έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ από το 2019) υπουργείο Οικονομικών και Α.Α.Δ.Ε. θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια, βάζοντας και τους πολίτες για μία ακόμη φορά στην προσπάθεια περιορισμού της.

 

Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες και θα φιλτράρονται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματίας που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

 

Τα στοιχεία θα αξιολογούνται και από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές ), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές ) αλλά και υποθέσεις διαφθοράς.

 

Παράλληλα, υπουργείο Οικονομικών και Α.Α.Δ.Ε. δίνουν μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους στο λαθρεμπόριο αλλά και τη διακίνηση προϊόντων. Ήδη έχουν συλλεχθεί στοιχεία, σε ότι αφορά στη διακίνηση προϊόντων, κατά τους θερινούς μήνες από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και τους σταθμούς διοδίων. Αφού δηλαδή διαπίστωσαν εάν τηρείται η φορολογική νομοθεσία με την έκδοση του δελτίου αποστολής και προφανώς με τον έλεγχο των φορτίων πλέον ξεκινάει η δεύτερη φάση.

 

Θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις πώλησης του εμπορεύματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η συναλλαγή έχει καταχωρηθεί στα βιβλία της. Εν συνεχεία ελέγχουν τον λήπτη της παραγγελίας.  Με τη διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο ελέγχοντας όλη την αλυσίδα. Η εκτίναξη των αγοραπωλησιών και των νέων κατασκευών έχει οδηγήσει την ΑΑΔΕ στην εντατικοποίηση και διεύρυνση των ελέγχων στον κλάδο με στόχο να περιορισθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

  

Σε ό,τι αφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων και γενικότερα στα προιόντα που επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία νέες εφαρμογές . Ειδικότερα σχεδιάζεται η

 

- Επαναξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και λήψη νέων μέτρων, όπου χρειάζονται, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση φαινομένων λαθρεμπορίου και τη θωράκιση του υγιούς εμπορίου.

 

- Ολοκλήρωση πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων (MIS), για την αξιοποίηση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της νοθείας στα καύσιμα.

 

-Ολοκλήρωση ψηφιακών εφαρμογών λήψης στιγμάτων γεωγραφικού εντοπισμού πλωτών εφοδιαστικών μέσων και βυτιοφόρων οχημάτων (GPS), για τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.

 

 - Πρόσβαση των ελεγκτών στα συστήματα της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, κατά τη στιγμή του ελέγχου.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss