ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Πιο κοντά έρχεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος
05/02/2024
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

telos-epitideymatos

Την επίσπευση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος -και από φέτος ενδεχομένως- σχεδιάζει η κυβέρνηση για να μειώσει την επιβάρυνση στους επαγγελματίες, αλλά και να σηματοδοτήσει ότι η χώρα αφήνει πίσω της όλο και περισσότερα από τα μνημονιακά μέτρα του παρελθόντος. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο, αφού πρώτα το οικονομικό επιτελείο βάλει… στο ζύγι τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν ως το καλοκαίρι από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2024.

Το στίγμα για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις δίνει ο φάκελος που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Εκεί γίνεται αναφορά σε «εξελικτική νομοθέτηση για τη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος σε επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως την πλήρη κατάργηση αυτού».

Από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την πρόθεση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – σταδιακά από το 2025 και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας, το 2027. Ωστόσο οι αποφάσεις επισπεύδονται. Η αρχή μάλιστα έγινε ήδη με την πρόωρη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος στα εισοδήματα του 2023. Παρότι όμως οι εκπτώσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται νωρίτερα, προς το παρόν αφορούν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι τις επιχειρήσεις, ως αντιστάθμισμα στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

 

Μετά τις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών, όμως, τα βήματα επιταχύνονται. Το σχέδιο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει έκπτωση 100% στο τέλος επιτηδεύματος και για τις επιχειρήσεις, με στόχο να ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, αντί του 2025 ή του 2026 που προέβλεπε το αρχικό σενάριο. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οπότε και θα υπάρχει ασφαλής εικόνα μετά την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων του 2023, αλλά και τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια στον Προϋπολογισμό.

Τότε θα φανεί κατά πόσο απέδωσαν εισπρακτικά το νέο μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και όλες οι άλλες παρεμβάσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή από φέτος, όπως η υποχρεωτική χρήση POS και IRIS, η αυτόματη φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση την πλατφόρμα myDATA, οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο κ.λπ.

 

Πιέζει και η Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έχει συστήσει στη χώρα μας και η Κομισιόν, τονίζοντας στις εκθέσεις αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ότι η διατήρησή του «οδηγεί σε επιβαρύνσεις με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο, δημιουργώντας αντικίνητρο για την επιχειρηματικότητα». Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έχει δρομολογηθεί και θα δώσει σημαντικές ανάσες σε πάνω από 650.000 φορολογούμενους που από το 2025 θα δουν ελάφρυνση έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης.

  

Συγκεκριμένα, η ελάφρυνση για επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα είναι:

■ 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα με έδρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
■ 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα με έδρα σε τουριστικές περιοχές ή πόλεις και χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
■ 650 ευρώ για επαγγελματίες με «μπλοκάκι» που εξαιρούνται από τα τεκμήρια (με έως και 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται μόνο επιτηδευματίες σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 100 κατοίκους (εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς), καθώς και άτομα με αναπηρία 80% και άνω. Ενώ ειδικά για φέτος, με τον νέο φορολογικό νόμο πάνω από 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή 325 αντί 650 ευρώ ή 300 αντί 600 ευρώ για τα υποκαταστήματα.

 

 Κίνητρα σε επιχειρήσεις

Πρόγευση των ελαφρύνσεων αυτών μάλιστα θα πάρουν άμεσα όσες επιχειρήσεις έκαναν προσλήψεις και αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους το 2023 κατά 1 τρίμηνο, καθώς απαλλάσσονται και αυτές φέτος από το τέλος επιτηδεύματος.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι νέες φοροελαφρύνσεις συνδυάζονται και με άλλα κίνητρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ήδη, τα οφέλη των οποίων θα φανούν από φέτος, όπως η παροχή φορολογικών κινήτρων για ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών σε όσες προβαίνουν σε συνέργειες, αλλά και διπλάσιες εκπτώσεις (προσαυξημένες έως 100%) για δαπάνες που έγιναν από 1/1/2023 και αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

 

 

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss