ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Μελέτη του Γραφείου Ο.Ε.Υ.της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τιφλίδα για τον αγροτικό κλάδο στην Γεωργία
21/02/2024
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ


georgia-flag_F1703319130.jpgΓια τη Γεωργία, ο αγροτικός τομέας παραμένει σημαντικός όσον αφορά στη συμβολή στο ΑΕΠ, καθώς αντιπροσωπεύει, τα τελευταία δέκα χρόνια, το 7-8% του ΑΕΠ, ενώ παρέχει, επίσης, ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για τον αγροτικό πληθυσμό, δεδομένου ότι το 39,6% του πληθυσμού της χώρας διαβιοί στην ύπαιθρο (1,48 εκ. κάτοικοι). Ειδικότερα, το 17,9% του απασχολούμενου πληθυσμού της Γεωργίας εργάζεται στον πρωτογενή τομέα (229.000 άτομα), εκ των οποίων οι αυταπασχολούμενοι στον εν λόγω τομέα αντιπροσωπεύουν το 75% (στοιχεία 2019).

 

Το γόνιμο έδαφος και το ευνοϊκό κλίμα της Γεωργίας υποστηρίζουν την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας γεωργικών προϊόντων, οι εξαγωγές των οποίων, το 2022, άγγιξαν τα 1,3 δισ. USD και κατευθύνθηκαν σε 96 χώρες. Τα φρούτα είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Γεωργίας, ενώ τα λαχανικά και τα δημητριακά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Η χώρα είναι αυτάρκης, κυρίως, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, ενώ και η κατανάλωση κρέατος εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις εισαγωγές. Συγκρατείται, ωστόσο, ότι, παρόλο που οι εξαγωγές αυξάνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, περιλαμβάνουν ένα μικρό φάσμα εξαγωγικών προϊόντων (κρασί, φουντούκια, μεταλλικό νερό) και πραγματοποιούνται από έναν περιορισμένο αριθμό μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

 

Συνολικά, ο αγροτικός τομέας της Γεωργίας διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, αλλά παραμένει αναποτελεσματικός. Ο κύριος λόγος για την αναποτελεσματικότητά του είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον εμπόδια αποτελούν οι ανεπαρκείς υποδομές, η κακή κατάσταση των συστημάτων άρδευσης και των άλλων συναφών υποδομών, περιορισμένη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφάλειας/ποιότητας, η έλλειψη σημαντικών επενδύσεων στον τομέα, η περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις (ο δανεισμός στον τομέα αντιπροσωπεύει μόνο το 1% του συνολικού δανεισμού), η περιορισμένη παρουσία φορέων αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, οι περιορισμοί στην αγορά γης, καθώς και η έλλειψη γνώσης, πρακτικής άσκησης και δεξιοτήτων.

 

Δείτε όλη την μελέτη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Γεωργίας, στο επισυναπτόμενο αρχείο.

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
space
velos Μελέτη ΟΕΥ

 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss