ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΙΟΙΚΗΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας προς την ΚΕΕΕ, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Χώρας και τους Βουλευτές της Φθιώτιδας,σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών καταστροφών
12/09/2023
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Δείτε το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας προς την ΚΕΕΕ, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Χώρας και  τους Βουλευτές της Φθιώτιδας, σχετικά  με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών καταστροφών παρακάτω:

 

"Αγαπητέ Πρόεδρε,

 

Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα βίωσε τεράστιες καταστροφές ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών και των σφοδρών βροχοπτώσεων με αποκορύφωμα τις περιοχές του Έβρου και πρόσφατα της Θεσσαλίας. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη μας και παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων.

 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας παραπέμπει σε εικόνες αποκάλυψης. Πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σίγουρα ως πολιτεία και κοινωνία μας βαραίνουν και διαχρονικές ευθύνες που οφείλουμε επιτέλους κάποια στιγμή να αναζητήσουμε και να καταλογίσουμε.

Η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το μέλλον διαφαίνεται δυστοπικό.

 

Η μεγάλη απώλεια ζωικού & φυτικού κεφαλαίου καθώς και καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τις πυρκαγιές στον Έβρο, η καταστροφή ποιμνιοστασίων, υποδομών, αποθηκών και γεωργικών μηχανημάτων & οι ανυπολόγιστες ζημιές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο που θα διαρκέσει χρόνια.

 

Η Θεσσαλία, η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξεως του 5,2% (στοιχεία 2020), είναι από τους μεγαλύτερους τροφοδότες της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ.

 

Το αρνητικό αποτύπωμα που θα αποκαλυφθεί με την απόσυρση των υδάτων από τις τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου, θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγροτική οικονομία & παραγωγή.

Οι οικονομικές συνέπειες που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία τους επόμενους μήνες ή/και χρόνια, θα είναι ανυπολόγιστες.

Τούτες τις δύσκολες ώρες, η πολιτεία πρέπει να ενεργήσει άμεσα εντείνοντας τις προσπάθειες των μηχανισμών αποτύπωσης των ζημιών για να έχουμε πλήρη εικόνα της οικονομικής καταστροφής προχωρώντας στην αποκατάσταση τους σε υποδομές (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, δρόμους) ώστε να λειτουργήσουν ξανά πόλεις και χωριά. Παράλληλα, να βάλει μπρος την εκπόνηση ενός στοχευμένου project επιχειρηματικής & κοινωνικής επανεκκίνησης των πληγεισών περιοχών.

 

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε πως τα μέτρα θα πρέπει να έχουν βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.

 

Ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προτείνουμε τα εξής:

  • Εφάπαξ καταβολή αρχικής οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες (με την κατάθεση της αίτησης) για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.
  • Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών & δόσεων.
  • Προγράμματα επιχορήγησης με 80 έως 100% ποσοστά ενίσχυσης για τις πληγείσες αγροτικές/κτηνοτροφικές καλλιέργειες για τη στήριξη της υπαίθρου και τις πληγείσες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
  • Δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης με τη μορφή της κεφαλαιακής ενίσχυσης αποτέλεσε αναμφίβολα ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον COVID-19. Η προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος, για την τόνωση της ρευστότητας που θα απευθύνεται αποκλειστικά στους πληγέντες, κρίνεται επιτακτική.
  • Παροχή μικροδανείων με ευέλικτους τρόπους αποπληρωμής και μηδενικά επιτόκια.
  • Άμεση ενεργοποίηση του αποθεματικού του Προϋπολογισμού του Κράτους που υπάρχει για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων.

 

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:

  • Εκπόνηση ρεαλιστικού σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών & ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς πολλές περιοχές της χώρας όπως και η Φθιώτιδα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα αρκετές φορές, με τελευταίο παράδειγμα την κακοκαιρία του Ιανού.
  • Επόμενη μέρα/Στοχευμένες δράσεις επανεκκίνησης των τοπικών οικονομιών.

Ειδικό πρόγραμμα στήριξης των πληγεισών περιοχών για την αναγέννηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα «τρέξει» συμπληρωματικά & παράλληλα με τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Να εκπονηθεί δηλαδή ένας «Αναπτυξιακός Νόμος Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» με ωφελούμενους αποκλειστικά όσους αποδεδειγμένα επλήγησαν που θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ίδρυσης, εγκατάστασης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων.

  • Προγράμματα κινητροδότησης εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.
  • Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των ΠΕΠ.
  • Ανακατεύθυνση των πόρων & διαθέσιμων κονδυλίων με αποδέκτες τους πληγέντες.
  • Συνεργασία με Ευρωεπιμελητήρια για την εκπόνηση Ευρωπαϊκού σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις γιατί η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της αφορούν όλους.
  • Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης αποδεσμεύοντας χρήματα για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας (όπως συνέβη πρόσφατα με τη Σλοβενία).

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

 

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Αθανάσιος Ηλ. Κυρίτσης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας  "

 

Δείτε την απεσταλμένη επιστολή ΕΔΩ ή στο επισυναπτόμενο αρχείο

 

 

MailΑποστολή με email PrintΕκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
space
velos Επιστολή Προέδρου

 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
chamber business catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
business directory

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

INVESTMENT TOOLS
ELEARNING
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ζωντανές Συνδέσεις
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΒΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ

ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ AGORA - MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS ENTERPRICE GREECE YOUR EUROPE

ktp  kps
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
gr  eu


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss