ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Παράταση μέχρι 1 Ιουνίου για επενδυτικές προτάσεις
27/04/2012
ΠΗΓΗ: express.gr

πατήστε για μεγέθυνση

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ έως την 1η Ιουνίου η προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011 με στόχο οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις θετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Έτσι με υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραΐτη η προθεσμία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων, αντί της 30ής Απριλίου λήγει την 1η Ιουνίου. Όπως δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Aννα Διαμαντοπούλου, η παράταση αποτελεί επακόλουθο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μέσω του νομοσχεδίου αυτού έγιναν σημαντικές βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια. «Ωστόσο», σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου, «οι επενδυτές επισημαίνουν πως δεν προλαβαίνουν να αξιοποιήσουν τις θετικές αυτές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Για τον σκοπό αυτό προβαίνουμε στην παράταση ενός μήνα, ώστε να έχουν όλοι επαρκές χρονικό διάστημα να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θεσμικές βελτιώσεις των επενδυτικών νόμων αφορούν τόσο τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 όσο και τον νέο επενδυτικό νόμο.

Ως προς τον νέο επενδυτικό νόμο 3908/2011, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

•    Αυξάνεται το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών σε κτιριακές υποδομές, βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου από το 40% στο 60%. Ειδικά για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνεται το ποσοστό στο 70%.
•    Αναστέλλεται η απαίτηση για προσκόμιση έγκρισης δανείου από τράπεζα με την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου.
•    Δίνεται δυνατότητα στον επενδυτή να μπορεί να προβαίνει σε τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου σε ποσοστό έως 10% του συνολικού προϋπολογισμού, χωρίς πρότερη έγκριση του ΥΠΑΑΝ.
•    Ενισχύεται η διαφάνεια και δημοσιεύονται όλες οι πληροφορίες κάθε επένδυσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
•    Θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες για τις υπηρεσίες του υπουργείου.
•    Αυξάνεται το όριο σώρευσης ενισχύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ  στην 4ετία, προς εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό καθεστώς.
 Ως προς τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
•    Καταργείται το ελάχιστο όριο επένδυσης των 100.000 ευρώ.
•    Καθορίζεται κλιμακούμενο κόστος επιδότησης για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών ανεξαρτήτως μεγέθους, ώστε κάθε επενδυτής να λαμβάνει επιδότηση αντίστοιχη με το κόστος της επένδυσης που έχει υλοποιήσει.
•    Επανεξετάζονται οι εκατοντάδες επενδύσεις που απορρίφθηκαν επειδή δεν προσκόμισαν κάποιο δικαιολογητικό εντός των προθεσμιών, λόγω καθυστέρησης δημόσιας υπηρεσίας.
•    Ανασυγκροτείται η Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΑΑΝ για υποθέσεις ανακλήσεων και δικαστικών αποφάσεων.
•    Παρέχεται παράταση ενός έτους στην ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων.
•    Προωθείται το καθεστώς του συμψηφισμού.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλουν επενδυτικά σχέδια καλούνται να μην περιμένουν μέχρι την τελευταία ημέρα, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, καθώς ενδέχεται να παρουσιαστούν καθυστερήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής εξαιτίας της ταυτόχρονης υποβολής πολλαπλών επενδυτικών σχεδίων.

Τονίζεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής θα παύσει τη λειτουργία του στις 13.00, ενώ τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών θα κλείσουν στις 14.00 την 1η Ιουνίου.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

toyrismos

Τουρισμός στη Φθιώτιδα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
catalogue

Κατάλογος Επιχειρήσεων

Δείτε τις Επιχειρήσεις του Μητρώου μας

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Φθιώτιδας

περισσότερα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

Ειδικές Υπηρεσίες

INVESTMENT TOOLS


 
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
 


©Portal Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss